Osmani razgovarala sa ambasadorima pet zemalja koje su opisane kao pristalice "uslovljavanja" procesa liberalizacije viza za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas sa ambasadorima pet zemalja koje su opisane kao pristalice „uslovljavanja“ procesa liberalizacije viza za Kosovo.

Osmani je predstavnicima Francuske, Švedske, Holandije, Belgije i Austrije istakla potrebu da se političko odlučivanje o liberalizaciji viza unutar EU zaključi u okviru češkog predsedavanja EU.

Osmani je izrazila uverenje da tehnički zahtevi koje su postavile neke od zemalja članica EU u vezi sa ETIAS-om, evropskim sistemom za autorizaciju i informisanje o putovanjima, ne utiču na donošenje političkih odluka i određivanje datuma stupanja na snagu odluke o liberalizaciji viza za Kosovo.

„Osmani je naglasila da će Kosovo biti uključeno u ETIAS, kao i sve druge zemlje, onog trenutka kada taj sistem proradi, ali bez uticaja na datum stupanja na snagu odluke o viznoj liberalizaciji“, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

U Briselu je u četvrtak na sastanku radne grupe Saveta EU prvi put razgovarano o liberalizaciji viza za Kosovo.

Prema diplomatskim izvorima EU, kakao prenose prištinski mediji, diskusija je pokazala da postoji velika podrška među državama članicama EU za liberalizaciju viznog režima, ali i dalje neke zemlje žele da reše određene zahteve pre nego što odluka bude usvojena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari