kosovska mitrovicafoto FoNet/Kosovo online

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije – Otadžbina upozorio je da uoči početka popisa stanovništva na tom području, najavljenog za 5. april, zvanični Beograd „nema stav ili ne želi da se izjasni“ o eventualnom učešću Srba na tom popisu.

U saopštenju su ocenili da vlasti u Beogradu „moraju“ da daju uputstva Srbima sa Kosova i Metohije kako da postupe u vezi s tim popisom, „tim pre što je separatistička vlast u Prištini najavila da će svako od Srba ko se ne odazove popisu platiti kaznu u iznosu većem od 2.000 evra“.

„Iako je do početka popisa stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini ostalo ne više od dva dana, zvanična vlast u Beogradu o ovom bitnom pitanju po opstanak Srba ćuti. Predsedniku Srbije koji se svakodnevno oglašava po mnogim, često i nebitnim stvarima, sada kao da je maca pojela jezik“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je razlog zbog kog vlast u Beogradu „ćuti“ o tom popisu, prihvatanje takozvanog francusko-nemačkog predloga za Kosovo.

„U tački dva ovog predloga stoji da Srbija prihvata suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova i Metohije. Stoga Aleksandar Vučić ne želi da se meša u unutrašnje stvari samoproglašene republike Кosovo. Slično se postupa i po tački četiri francusko-nemačkog predloga u kojoj stoji da Srbija neće ometati ulaz samoproglašene republike Kosovo u razne međunarodne institucije i organizacije“, stoji u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije – Otadžbina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari