Otvaranje novih poglavlja za Srbiju pod znakom pitanja 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Nakon što je Evropska komisija predstavila interni dokument o Srbiji, gde se konstatuje da nije ostvaren napredak u ključnim oblastima, dovedeno je u pitanje i otvaranje novih poglavlja tokom ove godine, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Naime, postoji verovatnoća da Srbija ove godine ne otvori ni jedno poglavlje u procesu pristupnih pregovora. Saznaje se da među zemljama članicama nema raspoloženja u svetlu potvrde da Srbija nije dovoljno napredovala u ključnim poglavljima 23 i 24 u pristupnom procesu, mada još uvek ima dovoljno vremena da se ove ocene u učinku Srbije promene.

Pozivajući se na svoje izvore, Radio Slobodna Evropa je krajem oktobra objavio da će na međuvladinoj konferenciji, planiranoj za 10. decembar, Beograd i Brisel otvoriti tri nova poglavlja: finansije (poglavlje 9), ekonomsku i monetarnu politiku (poglavlje 17) i statistiku (poglavlje 18). Isti izvori koji su potvrdili održavanje međuvladine konferencije, sada najavljuju da do te konferencije najverovatnije neće doći.

Na nedavnom susretu radne grupe EU, koja se bavi zemljama koje su u pristupnom procesu, Evropska komisija je predstavila interni dokument o napretku Srbije u vladavini prava. Dokument koji je RSE objavio pokazuje da zemlja nije pokazala održive rezultate u ključnim poljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari