Pajtić o Pokrajinskoj vladi u vd stanju: Od autonomije Vojvodine ostaće samo administrativni aparat koji će proglasiti nepotrebnim 1Foto: A. L./Danas

Pokrajinska vlada, kako ocenjuju sagovornici Danasa, radi u tišini i vd stanju, dok joj se oduzimaju nadležnosti koje ionako nisu zadovoljavale potrebe stanovnika Vojvodine i suštinsku autonomiju.

Mandati za skoro 90 funkcionera Pokrajinske vlade produžavaju se do beskonačno, jer se konkursi za njihova mesta jednostavno ni ne raspisuju.

Kako je pisao portal Autonomija, za više desetina pozicija unutar Pokrajinske vlade konkursi nisu raspisani ni šest godina nakon početka primene Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Po tom Zakonu, za sve službenike na položaju u pokrajinskoj administraciji trebao je da bude raspisan javni konkurs još tokom 2016. godine.

U njih spadaju podsekretari i pomoćnici u pokrajinskim sekretarijatima, pomoćnici direktora pokrajinske posebne upravne organizacije, te direktori i pomoćnicu direktora službi i uprava.

Pajtić o Pokrajinskoj vladi u vd stanju: Od autonomije Vojvodine ostaće samo administrativni aparat koji će proglasiti nepotrebnim 2
Foto: A. L./Danas

Bez konkursa, oni bi na mestima vršioca dužnosti mogli da ostanu samo tri meseca, ali kada se zloupotrebljava zakon na ovaj način, tu su već šest godina.

Bojan Pajtić nekadašnji predsednik Vlade Vojvodine kaže za Danas da je Vučićev manir da celu organizaciju i državni aparat drži pod stalnim stanjem napetosti, da bi ljude držao u pokornosti.

“Taj mehanizam se po dubini proširio po celoj Srbiji. Problem je što ta v.d. stanja često ulaze u zonu protivpravnosti, a nosioci javnih funkcija, umesto da rade svoj posao u interesu građana, razmišljaju samo o tome kako da zadrže i legalizuju svoj položaj. Što se tiče Vlade Vojvodine, najviše joj prebacujem to što dozvoljavaju, bez protesta, da se pokrajini na veliko oduzimaju nadležnosti, čime se autonomija, praktično, obesmisljava”, rekao je Pajtić.

Kako stvari stoje, nastavlja, za dve godine će od autonomije ostati samo administrativni aparat u zgradi Banovine u Novom Sadu koji neće imati šta da radi, što će režimskim političarima, bivšim radikalima, poslužiti kao šlagvort za tezu da autonomija, zapravo, nije ni potrebna.

Pajtić o Pokrajinskoj vladi u vd stanju: Od autonomije Vojvodine ostaće samo administrativni aparat koji će proglasiti nepotrebnim 3
Foto FoNet Milica Vučković

Novosadski novinar i pisac Nedim Sejdinović smatra da je vojvođanska vlast praktično svedena na ono što je bila devedesetih, ispražnjena od uticaja i smisla.

Institucije pokrajine, kako ističe, deluju kao kuće duhova po kojima se motaju neki sinekurni ljudi, da bi dobijali platu, ili predstavnici bezlične administracije.

“Novca je nešto više nego devedesetih, ali i on je većinom transferan, dok se ostatak usklađuje sa interesima naprednjaka i njihovih koalicionih partnera, pre svega onog dela naprednjaka koji inkliniraju struji Igora Mirovića. Novca nema dovoljno da se bilo šta ozbiljno uradi, ali dovoljno da se određeni krugovi finansijski obezbede kroz nekoliko generacija, a drugi da se korumpiraju. Besmisleno je komentarisati rad pokrajinske administracije, jer tu nema politike već jedino samodovoljnosti i malo kadrovskih rešenja”, kazao je Sejdinović.

Tužno mu je to reći, kao poborniku vojvođanske autonomije, ali Igor Mirović je zapravo politički marginalizovan postavljenjem na mesto vojvođanskog premijera.

Pajtić o Pokrajinskoj vladi u vd stanju: Od autonomije Vojvodine ostaće samo administrativni aparat koji će proglasiti nepotrebnim 4
Foto: Božidar Petrović /FoNet

Njegov politički uticaj je ističe minimalan, no on zadovoljstvo pronalazi u raspodeli novca, te njemu u tom smislu ništa ne fali. Smatra i da je mnogo više uticaja i vlasti u bilo kojoj državnoj agenciji nego u pokrajini Vojvodini.

“Kako god taj period ocenjivali, ipak se za vreme prethodne vlasti nešto u vojvođanskim institucijama radilo i kreiralo, tamo su se dešavale neke stvari, koliko god smo tada bili nezadovoljni što pokrajinska administracija nije bolja i aktivnija. Naprednjaci su uspeli vrlo brzo sve prethodno da ponište i umrtve, a dugoročni strateški cilj je da se vojvođanska administracija potpuno obesmisli i da neko nekad u budućnosti postavi pitanje – da li je ona uopšte potrebna, da li je Vojvodini autonomija uopšte potrebna i šta ona donosi građanima Vojvodine”, zaključio je on.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari