Predstavnici Evropske unije nisu proteklih godina tražili da Srbija uvede sankcije protiv Rusije, čime su pokazali visok stepen razumevanja za ekonomske interese naše zemlje, a istovremeno predstavnici EU iskazivali su poverenje u nameru Srbije da nastavi putem evropskih integracija. Nažalost, zbog nekoliko grubih grešaka koje su predstavnici naših vlasti počinili u toku proteklih nekoliko nedelja, poverenje je izuzetno narušeno, ocenio je juče predsednik DS Bojan Pajtić.

„Potpuno je neprihvatljivo za predstavnike EU da u situaciji eskalacije sukoba u Ukrajini srpska i ruska vojska imaju zajedničke vojne manevre. Nikome nije razumljiva ideja vlasti da se da državljanstvo licu koje je na crnoj listi EU i niko ne može predstavnicima EU, kao ni građanima Srbije, objasniti kako je moguće da poslanici vladajuće stranke budu posmatrači na nepriznatim izborima u Donjecku, a da se istovremeno vladajuća stranka samo ogradi, a oni ne snose nikakve sankcije“, rekao je Pajtić u pisanoj izjavi za medije. Predsednik DS je ocenio da ovakvi postupci urušavaju poverenje EU prema Srbiji.

„Jedina posledica takvih postupaka mogu biti usporavanje evropskih integracija Srbije s jedne strane, i uslovljavanje da Srbija uvede sankcije Rusiji, što nije naravno dobro ni za ekonomske interese Srbije ni za činjenicu da sa tom zemljom održavamo dobre i prijateljske odnose, kako danas, tako i u prethodnim godinama“, ocenio je Pajtić. DS insistira, dodao je on, da Vlada Srbije pokaže čvrsto opredeljenje za evropske integracije tako što će sva lica koja su učestvovala u davanju državljanstva Janukovičevom tajkunu biti hitno smenjena, od resornog ministra pa do njegovih saradnika. „Zahtevamo da vladajuća stranka isključi iz svog članstva poslanike koji su bili na izborima u Donjecku, zahtevamo da republička vlada zauzme stav koji će biti neutralan u odnosu na događaje u Ukrajini, a ne stav koji će podrazumevati čak i zajedničke vojne akcije sa ruskom vojskom u ovako teškim međunarodnim okolnostima. Samo ovakav pristup može da povrati poverenje evropskih institucija, Evropskog parlamenta, Evropske komisije i samo ovakav pristup može da omogući da Srbija nesmetano ide putem evropskih integracija“, poručio je Pajtić.

Sastanak sa Pastorom

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić na jučerašnjem sastanku razgovarali su, kako je saopšteno, o donošenju budžeta na sednici Skupštine, planiranoj za sredinu decembra. Dogovoreno je i da Pokrajinska vlada izradi dva predloga zakona – o finansiranju AP Vojvodine i o izmenama i dopunama zakona o prenosu nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari