Paljokaj: Liberalizacija viza i dijalog Beograda i Prištine nisu međusobno povezani 1foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Autor izveštaja „Liberalizacija viza za Kosovo – Veliko finale“ Avgustin Paljokaj izjavio je da dijalog Kosova i Srbije i liberalizacija viza za građane Kosova nisu povezani.

Autor izveštaja o viznoj liberazlizaciji za Kosovo koji je predstavljen danas, za prištinsku televiziju KTV rekao je da čak ni timovi koji se bave dijalogom nisu isti kao oni koji se bave viznom liberalizacijom.

Povezivanje ova dva procesa, prema njegovim rečima, može se dogoditi samo ako dođe do eskalacije krize na severu Kosova, „što bi moglo da dovede do masovne migracije Kosovara i ni u kom drugom slučaju“.

„Dijalog i liberalizacija nisu međusobno povezani. U slučaju da zbog dijaloga može da dođe do tenzija na Kosovu i da napetost deluje kao podsticaj masovnoj migraciji, to može uticati na liberalizaciju viza, ali ne i direktno u vezi sa dijalogom“, rekao je on.

Ocenio je da u svim zemljama članicama EU postoji politička volja za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

„Ukoliko do sutra u 14.00 nijedna država članica ne uputi primedbe, predlog češkog predsedništva da se odobri odluka o liberalizaciji viza sa vremenskim ograničenjem stupanja na snagu, ili kada sistem ETIAS stupi na snagu, ili u svakom slučaju najkasnije do 1. decembra naredne godine preći će na dalji postupak“, rekao je on.

Ocenio je liberalizacija viza za Kosovo veliko olakšanje i za Srbiju.

„Za Srbe državljane Kosova koji imaju dvojno državljanstvo, vizna liberalizacija, koja važi za Srbiju, ne važi za njih. Oni koji imaju srpske pasoše (izdate od Koordinacionog centra) ne mogu da se kreću bez viza“, rekao je Paljokaj.

Povodom situacije na severu Kosova, Paljokaj je rekao da Evropska unija „ima čudan stav u vezi sa registarskim tablicama“.

„EU ima čudan stav, kaže da imate pravo da to odložite, ali ne pokazuje šta se dešava posle odlaganja. Srbija prihvata da vreme nije problem, ali je za njih neprihvatljivo da se zamene sve tablice. Oni žele statusno neutralne registarske tablice. Vlasti Kosova posle 2008. ne mogu da daju neutralne registarske tablice, ne mogu da budu neutralne prema sopstvenom statusu“, rekao je on.

Dodao je da će najveći izazov biti stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Ako se formira ova Zajednica, gde će to udruženje biti? Na Kosovu kao državi, bez statusa ili na Kosovu i Metohiji u sastavu Srbije? Dakle, može se desiti da pregovori za formiranje Zajednice budu vezani za pregovore za konačni dogovor“, zaključio je Paljokaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari