Kako izgleda pametna diktatura 21. veka i kako se protiv nje boriti? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Vlast daje izbore, ali krsi izborna pravila. Posto kontroliše institucije, legalizuje otimačinu. Zapad glumi brigu u zamenu za Kosovo, litijum i granate za Ukrajinu. Tehnologija vlasti je hibridna – legalizacija otimačine. Hibridna politička tehnologija pametne diktature zahteva hibridan odgovor, sve je opravdano protiv diktature, opisao je pametnu diktaturu 21. veka u Srbiji politikolog Mladen Mrdalj na društvenoj mreži Iks.

Kako je dodao, i odgovor mora biti hibridan.

“Smisao izbora je u tome da pokaže koga ima više kako se ne bismo svaki put tukli da bismo utvrdili koga ima više. Nasilje je implicitno u svakim izborima. Vojska i policija u Srbiji su se pokazali pasivnim sto se tiče borbe za vlast: sve dok vlast može svoje protivnike predstaviti kao manjinu, vojska će biti pasivna, a policija braniti vlast”, napisao je Mradalj.

Prema nejgovom sudu, da bi se to promenilo, opozicija mora izvesti na ulice očiglednu većinu kako bi i policija ostala pasivna, a pristalice vlasti uplašena manjina.

“Kako doći do te očigledne većine u napred navedenim uslovima? Meta mora biti mala i legitimna (kako bi je i deo glasača vlasti podržao), a pritisak što jači i duži na tu malu metu”, ukazuje Mrdalj.

Navodi i mete.

“A. Naravno, izborni sistem, referendumskim putem. Poslednje istraživanje pokazuje 55 odsto podrške u Srbiji za većinski izborni sistem. Vučić ne može da opravda odbijanje. B. RTS2 opoziciji, RTS1 poziciji. Vučić ne može da brani ni pred svojim pristalicama zašto vlast mora da konroliše oba kanala, kad i glasači opozicije plaćaju pretplatu. C. Može i skromniji zahtevi, tipa uvođenje obaveznih paravana na glasačka mesta, deponovanje lične karte kod biračkog odbora tokom glasanja i zabrana glasanja bez lične karte. D. Zabrana glasanja na novom prebivalištu četiri godine nakon promene prebivališta, npr. Samo, što je skromniji zahtev, to je teža mobilizacija”, navodi on.

Uz to, kako piše, paralelno sa mobilizacijom glasača, mora se obećavati Zapadu sve što želi da čuje: litijum, Kosovo, sankcije Rusiji, šta god…

“Kao što je i Vučić obećavao. A posle – “vrdanje”. Isto sa vojskom i policijom. Zašto ne, opozicija može početi da prijavljuje prebivališta za svoje glasace u BG, NS, Nisu, KG….Žrtvovati manje za veće. Nek vlast objašnjava zašto ne mogu da se promene prebivališta. Hibridna politička tehnologija pametne diktature zahteva hibridan odgovor: sve je opravdano protiv diktature”, zaključuje Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari