Parović i Kovačević traže uvođenje ekonomskog vanrednog stanja 1foto: Medija centar; Printscreen/YouTube/SRBIN.info

Imajući u vidu negativne trendove sa kojima se Srbija susreće, predsednik pokreta „Da se struka pita“ Vladimir Kovačević i predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović traže uvođenje ekonomskog vanrednog stanja, pozivajući se na član 200. Ustava Republike Srbije.

„Nakon izbijanja krize i rata u Ukrajini počela je velika ekonomska kriza koja poput cunamija preti da potopi životni standard i privrednu aktivnost širom Evrope. Republika Srbija u ovom trenutku ima otežan pristup međunarodnom finasijkom tržištu, smanjen obim investicija, smanjenu mogućnost pristupa tržištu Ruske Federacije i Evroazijske unije“, navode Kovačević i Parović u saopštenju.

 Navode i da postoji opasnost od uvođenja sankcija na uvoz sirove nafte, kao i od „drastičnog povećanja cene zemnog gasa, električne energije, mineralnog đubriva i drugih važnih komponeti za funkcionisanje glavnih grana srpske privrede, ali i građanstva u celini“.

„Na sve ovo treba dodati sve veću političku nestabilnost izazvanu spoljnim pritiscima da se kao država opredelimo vezano za međunarodnu politiku, kao i sve veći unutrašnji pritisak naroda koji je nezadovoljan zbog realnog pada životnog standarda“, dodaju.

Oni kažu da relevantne procene stručnjaka za bezbednost govore o tome da u zemlji raste mogućnost izbijanja građanskih sukoba i da će mnogi negativni trendovi kulminirati krajem septembra ili početkom oktobra ove godine, te zato pozivaju da se što hitnije uvede ekonomsko vanredno stanje. Svoj zahtev obrazlažu Članom 200 Ustava RS u kome se navodi da se vanredno stanje proglašava „kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana“.

„Imajući u vidu sve negativne trendove sa kojima se suočavamo, smatramo da je ovaj naš predlog jedini primeran odgovor na nadolazeću krizu. Jedan ovakav, zajednički dogovoren okvir za funkcionisanje države u krizi daje mogućnost da se svi raspoloživi finansijski i ljudski resuri stave u službu očuvanja prehrambene, energetske i finasijske stabilnosti. Ujedno, ovakav okvir daje mogućnost da se oformi tehnička vlada stručnjaka koja bi državu sprovela kroz krizu i smanjila nabujale društvene tenzije i podele na one koji su „ruski“ ili „američki“ ljudi“, kažu dvojica političara.

Kovačević i Parović najavljuju da će u narednim danima pred javnost izaći sa konkretnim predlogom niza mera koje bi se trebale ciljano sprovoditi u okviru ekonomskog vanrednog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari