Parović: Vučiću, ne prizivaj dodole, već gradi sisteme za navodnjavanje 1foto FoNet/Aleksandar Barda

„Aleksandar Vučić je u okviru sinoćnje teleizijske seanse na TV Pinku, poput dodole prizivao kišu kako bi se spasao ovogodišnji rod kukuruza od velike suše, dok je istovremeno najavljivao izgradnju nacionalnog stadiona u Beogradu i drugih manjih stadiona širom Srbije objašnjavajući kako su to razvojni projekti. Ne znam da li je predsednik države čuo, ali već dugo postoji način da se ne pevaju dodolske pesme, već da se kroz sisteme za zalivanje umanje negativni efekti sušnih perioda“, kaže dr Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

On poručuje Vučiću da ako nije čuo da su dodolske pesme zaboravljena pojava, da pita svog velikog prijatelja Edija Ramu kako je postigao da Albanija zaliva skoro 400.000 hektara, dok Srbija koja ima mnogo više zemljišta i velikih vodotokova zaliva tek oko 100.000.

“Sa druge strane izgradnja stadiona predstavljaju lični hir i bahaćenje i pomaže samo ljudima bliskim vlasti koji će prihodovati od izgradnje, kao i od kasnije preprodaje zemljišta koje su za male pare kupili u blizini lokacije gde će nacionalni stadion biti građen. Zato u ovom teškom periodu svu snagu i raspoložive resurse treba usmeravati u pravcu realizacije strateških razvojnih projekata. Jedan takav bi mogao biti da se očiste i ponovo privedu nameni svi kanali u sistemu Dunav – Tisa – Dunav za koje je po projektu bilo predviđeno da mogu da navodnjavaju gotovo pola miliona hektara”, objašnjava Parović.

Na taj projekat, kako kaže, može da se nadoveže prebacivanje dela termoelektrana (npr. neki blokovi u Kostolcu) na biomasu koja bi bila skupljana i potom dopremana brodovima upravo kosristeći potencijale obnovljenih plovnih puteva već izgrađene kanalske mreže.

“Kada završimo takve projekte i počnemo da beležimo prihode od prodaje hrane i energije onda sa tim realno zarađenim novcem možemo i treba da izgradimo nacionalni stadion, a ne da se država zadužuje da bi se ispunjavali lični hirovi i nečija bolesna ambicija”, zaključuje Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari