Vučić o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije: Izgleda kao da svi na Balkanu čekaju drugo poluvreme 1Foto: Printscreen / Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras na TV Pinku, a kao prva tema razgovora izdvojilo se nedavno obeležavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i sukobi u Jugoslaviji.

Govoreći o Srebrenici i nedavno obeleženoj 27 godišnjici, Vučić je istakao da se radi o „teškom danu kada je počinjen jeziv zločin“.

„To je jedan težak dan, objektivno težak dan, dan jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima. Ja mislim da imamo mnogo teških dana u godini i tu sada ima mnogo problema i mnogo drugačijeg viđenja i mnogo toga što bi morali da promenimo. Ove godine je bilo jasnije, naglašenije, čak više nego kada je bila okruga godišnjica. Bila je snažnija kampanja i rekao bih više mržnje usmerene ka narodu Srbije“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je pre sedam godina, 2015. godine, otišao da oda poštu žrtvama Srebrenice u Potočarima, pognuo glavu pred žrtvama tog zločina, a neki su rekli da je to bila provokacija.

„Iako sam jedini put pognuo glavu pred žrtvama zločina u Srebrenici, nisam je pognuo ni kada su pokušavali da me udare pesnicama i da me udare flašama“, rekao je Vučić.“, rekao je on.

Znamo ko me je napao u Potočarima, sa jednim sam i razgovarao telefonom

Vučić je izjavio da napad na njega u Memorijalnom centru Potočari u Bosni i Hercegovini koji se dogodio pre sedam godina nije zvanično rasvetljen „zato što se to desilo Srbima“.

Vučić je za televiziju Pink izjavio da „mi znamo ko su ti napadači“.

„Sva imena znamo, ja sam sa jednim od njih i razgovarao jedanput, iz centralne je Bosne“, rekao je Vučić.

Dodao je da mu je muškarac sa kime je razgovarao telefonom rekao „ja sam učestvovao u tome“, i da je obrazložio da je „izgubio dva brata od strica“ u Srebrenici.

„Ja sam rekao – razumeo sam. Što bi bio zlopamtilo, nije mi se dogodilo ništa strašno“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao i da nije otišao u Srebrenicu, jer nije dobrodošao, a objasnio je i zbog čega se nije oglašavao 11. jula ove godine.

„Ne može komšiji da crkne krava, a nama da bude bolje. Nisam otišao u Srebrenicu, jer nisam dobrodošao. Zato što neko ne želi da vidi od nas poštovanje prema žrtvama, već želi pravnu formulaciju da bi mogao da zasniva neke druge poteze u budućnosti, a to je ukidanje Republike Srpske. Nije tu reč o poštovanju, emocijama, tu je reč o nečemu što neko misli da tako može da gradi svoju budućnost. Svoje poštovanje prema žrtvama ću uvek da iskažem. A što mislite što niko nije napravio film o Jasenovcu? Zašto smo uvek kasnili“, istakao je on i dodao da šta god bi rekao tog dana, Srbija bi bila, a ne on, izložena najgorim napadima jer nije izgovorio „magičnu reč“.

On je dodao da je tim povodom bilo dato i „više pogrešnih odgovora iz onog medijskog i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti“, kao i da se obeležavanje „zločina u Srebrenici“ ove godine odvijalo u senci „svetskog rata“.

Govoreći o kontekstu sukoba u svetu i pozicije Balkana u njima, Vučić je izjavio da mu liči kao da svi na ovim prostorima „čekaju drugo poluvreme“ odnosno nastavaka sukoba iz devedesetih.

„U uslovima svetkog rata, a ostavite po strani priče da je to lokalni rat, jer ceo zapadni svet preko Ukrajinaca ratuje protiv Rusa, dolazi do velikih pomeranja i na ovom području. Kada sve to imate u vidu, naravno da dolazi do velikih pomeranja na ovom području u situaciji koja nije jednostavna. Izgleda kao da svi na Balkanu čekaju drugo poluvreme, sa mnogo strasti, mržnje. Mi smo ti koji moramo da izbegnemo po svaku cenu. Ne zato što smo slabiji, ni od koga nismo slabiji. Već mi to moramo da izbegnemo“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i kako Bošnjaka ima i u Srbiji, te da ćemo morati da razgovaramo i uložimo mnogo više napora da ih bolje razumemo i da ih zamolimo da oni čuju i razumeju nas, te zbog čega „moramo da živimo sa njima u miru i da im pomažemo“, posebno u Sjenici i Novom Pazaru. Ipak, dodaje predsednik, moramo da brinemo o njima, ali i da pružamo podršku Republici Srpskoj i njenom opstanku u okviru Bosne i Hercegovine, dodao je.

„Zašto oči Slobodana Ilića nikome nisu važne? To su oči koje su izvađene, ali te oči Slobodana Ilića nikoga ne progone. Srpska žrtva nema roditelje, tuđe imaju. Mi na to moramo da se naviknemo. Manjim delom smo i mi krivi. Znate li da 81. godinu od nastanka logora Jasenovac, nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu. Mi smo uveli obeležavanje progona. Upseli smo da napravimo prvi film, za to je Gaga Antonijević zaslužio ne orden, nego spomenik. Uvek smo trčali za Zagrebačkom čaršijom, da im se ne zamerimo i da se dodvorimo“, izjavio je Vučić.

Vučić je naveo i kako je nepravdu moguće pobediti tako „što ćemo da budemo uspešniji, ne ratovima, kao što to drugi sanjaju“.

„Mene je vaspitavala baka, mi smo je zvali majka. Mnogo smo vremena provodili. Njoj su muža ubili, pola familije. Ja sam ceo život učen kao dečak, neću da kažem da ih mrzim, one koji su to učinili našoj porodici. Ona je umrla kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini. Valjda je presvisla od muke, ja sam vezan za nju, više možda nego i za oca i majku. Nama to nije potrebno, imamo drugi lek danas, naš lek treba da bude ekonomija, to što nas mrze, verujte, to je njihov problem. Neki političari se ne bave ničim drugim i nemaju ništa drugo nego mržnju prema Srbiji. Ne znaju za šta da okrive Srbiju, a Srbije nema u nijednoj presudi“, istakao je on.

Vučić je rekao i kako je naš interes da bolje ide, pored Republike Srpske, i Severna Makedonija.

On je kazao i kako razume zbog čega ga mrze, kao i da postoji jedna zemlja u regionu koja dnevno o njemu izbacuje preko 120 tekstova sa negativnim kontekstom o njemu.

„Ja sam neko ko tu nekima najmanje odgovara. Ustaše su mi ubili porodicu sa očeve strane, sada sam dobio i neke izveštaje gde su ih odveli. Gde su tačno pobijeni, niko nema tačne dokaze. Još manje im odgovaram i zbog priče o agresiji, jer su u toj agresiji devedesetih spalili kuće Vučića. Ne uklapam im se u te priče. O Oluji neću ni da pričam i hiljade takvih stvari. Suština, mi smo došli da su pre nekoliko meseci oni optužili predsednika Srbije. Našli su nekog mučenika i rekli mu da izmisli: ‘Reci da te je Vučić tukao u Petrinji’, ja nikada nisam bio tamo. Zamislite da smo to mi uradili Milanoviću ili Plenkoviću. Jesu li čuli građani Srbije nekada ‘izvinite’ za to“, pitao je Vučić.

On je podsetio i na NATO bombardovanje 1999. godine.

„Imamo i zločinačku agresiju 1999. godine. Nikada neće skinuti i oprati ruke sa zločina koje je počinio NATO, samo da to bude jasno. Ja sam bio taj koji je predlozio da se obeležavaju godišnjice agresije, jer bi se naljutio neki sekretar. Kao što nije smela da se obeležava Oluja ili Jasenovac, da se neko ne bi naljutio u Zagrebu. Srbija ne sme da ćuti pred tuđim žrtvama, mora da ih prizna, da ih poštuje, ali mora i da govori o svojim žrtvama, da ih se ne stidi i da pronađe pravdu i zbog toga jesam ponosan na Srbiju. Moramo da čuvamo mir, na kraju, jer nam ratovi nisu potrebni. Da nismo imali ratove, imali bi više stanovnika nego Holandija“, rekao je Vučić.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Vučić je istakao kako ga niko nije zvao na novu rundu pregovora Beograda i Prištine koja je 19. jula. te dodao i „da se spremaju za akciju protiv Srba, ali da će dati sve od sebe da sačuva mir“.

„Niko me nije zvao. Nešto pokušavaju, ne znam šta. Nema mnogo smisla, oni se spremaju za akciju protiv Srba. Nažalost, mislim da je raspoloženje kod Srba vrlo teško i vrlo loše. Plašim se i daću sve od sebe da sačuvamo mir“, naglasio je on.

Kaže i kako rade na svemu da bi se ukinule „KM“ tablice, odnosno ceo sever Kosova i Metohije. Vučić kaže i da ne vidi veliki smisao pregovora, „ali da će se naša delegacija uvek odazvati“.

„Nikada se ne kockam sa državom, moje je da čuvam državu. Nisam ja izabran da idem u cirkus da zabavljam, nisam ja na mestu predsednika da bih nekoga zasmejavao, moj je posao da izdržim najteže pritiske, kao i Ane Brnabić i mnogih drugih. Vidite, bio sam u pravu kako će da se odvija rat u Ukrajini i plašim se da sam u pravu da će to trajati više od godinu dana. Objektivno, kod nas ljudi žive bolje nego ikada“, rekao je Vučić.

Kako su mediji ranije preneli, šef države govoriće i kako će naša zemlja reagovati posle najnovijih odluka Mađarske i “Gasproma”, hoćemo li na zimu imati dovoljno grejanja, gasa, nafte, struje, kao i o veoma teškoj situaciji sa naftnim derivatima.

Tokom večerašnjeg obraćanja Vučić će, javlili su mediji, saopštiti i kada je, zašto i kako doneta odluka o zabrani izvoza goriva iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari