Pavković: Sporazum Beograda i Prištine je šansa za normalizaciju odnosa i suživot Srba i Albanaca 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Sporazum Beograda i Prištine je pre svega šansa za konačnu normalizaciju odnosa i suživot Srba i Albanaca, ne samo na Kosovu, već na celom Balkanu, izjavio je FoNetu istraživač u Centru za evropske politike Miloš Pavković.

On je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova istakao da je sporazum preduslov daljih regionalnih i evropskih integracija, i šansa za sve narode regiona da se pridruže Evropskoj uniji (EU).

Pavković misli da bi međunarodna konferencija i izmena dosadašnjeg formata dijaloga bila velika promena.

Ako bi EU, kao fasilitator u pregovorima Beograda i Prištine, pristala na takvu promenu, to bi automatski značilo krnjenje kredibiliteta EU i potvrda da Unija nije bila spremna da reši pitanje dijaloga Beograda i Prištine, rekao je Pavković.

Ukazao je i da međunarodna konferencija nije rešenje za sve“ i da, iako možda ima nekih prednosti kao što bi bilo konačno rešavanje svih otvorenih pitanja i zatvaranje statusa Kosova, koji nisu bili mogli da budu rešeni pregovorima, ima i mnoge nedostatke.

Oni se najbolje mogu videti na primeru Bosne i Hercegovine, gde je rat završen međunarodnom konferencijom koja je okončala rat, ali i otvorila mnogo drugih pitanja, predočio je Pavković.

On je rekao da zamrznuti konflikt podrazumeva da nerešena politička pitanja ostaju zatvorena i da se o njima uopšte ne razgovara.

U kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, zamrznuti konflikt nije put kojim treba ići, jer se pokazalo da se svi zamrznuti konflikti u nekom trenutku odmrznu i da tada uglavnom dođe do vojnog sukoba, upozorio je Pavković

On je naveo primer Nagorno Karabaha, uveren da zamrznuti konflikt ne koristi ni Srbiji ni Kosovu, ni Srbima ni Albancima, i da taj koncept ne bi trebalo da bude ničija politika na Zapadnom Balkanu.

Pavković je naglasio da postoje različite perspektive kada se govori o dilemi EU ili Kosovo.

Naveo je da se često može čuti da nema članstva Srbije u EU bez priznanja Kosova ili da su to dva odvojena puta.

Kosovo i EU su međusobno povezane teme, a Srbija je direktno kroz pregovore o pristupanju EU na neki način obavezana da normalizuje odnose sa Kosovom, rekao je Pavković.

Prema njegovom mišljenju, članstvo u EU ne znači nužno da Srbija mora da se odrekne Kosova i prizna njegovu nezavisost, jer to ni Unija formalno i eksplicitno ne traži od Srbije.

Pavković je ocenio da je stolica za Kosovo u UN finalni cilj tamošnjih albanskih političara i da bi to značilo potvrdu nezavisnosti Kosova kao države.

Članstvo Kosova u UN za Srbiju bolna tema, rekao je on i ukazao da je to definitivno crvena linija koju su pomenula sva dosadašnja rukovodstva Srbije.

Postoji državni konsenzus u Srbiji da članstvo Kosova u UN nije opcija i zato to trenutno ne treba da bude tema, mada članstvo Kosova u UN ne zavisi samo od Srbije, niti samo od Kosova, već od mnogo drugih aktera, rekao je Pavković.

Podsetio je da je Zajednica srpskih opština (ZSO) mehanizam sveobuhvatne teritorijalne autonomije srpske zajednice na Kosovu i Metohiji koji je predložila EU.

Dodao je da bi ZSO trebalo da omogući Srbima, najpre onima koji žive na severu Kosova, ali i u južnim enklavama, da dovrše političku i ekonomsku integraciju u politički i pravni sistem Kosova.

On je ukazao da su doskora postojale paralelne institucije Srbije u domenu zdravstva i školstva, policije i pravosuđa, a da je ideja ZSO da bude formiran politički entitet na Kosovu koji bi pre svega služio za uređenje odnosa srpske zajednice unutar nje same, ali i kao direktan kanal komunikacije sa centralnom vladom u Prištini.

Prema njegovom mišljenju, u trenutnoj situaciji nema potrebe za raspisivanjem referenduma u vezi sa Kosovom, jer građani nisu dovolno informisani o tome šta je dogovoreno tokom dijaloga koji još nije dovršen.

Posle finalizovanja procesa normalizacije, pitanje referenduma može da dođe u obzir, jer može da postoji potreba građana da se izjasne po tom pitanju, ocenio je Pavković.

On je ponovio da je referendum sada nepotreban i preuranjen, jer proces nije završen i ne postoji konkretan sporazum.

U ovom trenutku nema velikih izgleda za konflikt, ali ih ne treba ni zanemariti, jer je na terenu tinjajuća situacija koja lako može da se raspali u veliku eksploziju, zaključio je Pavković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari