Pavlović (SPS): Neko iz SNS je odlučio da me ućutka 1Foto: N1

Nove varnice na relaciji Socijalistička partija Srbije- Srpska napredna stranka u Valjevu.

Đorđe Pavlović, šef opozicione odborničke grupe SPS u SO Valjevo podneće krivičnu prijavu protiv predsednice lokalne skupštine Snežana Rakić i još pet odbornika Srpske napredne stranke, zbog, kako kaže, nezakonite odluke da bude izbačen sa sednice skupštine, ali i primenjivanja najcrnjih staljinističkih metoda rukovođenja sednicom. On napomine da je predsednica skupštine prekršila Krivični zakonik i uskratila mu slobodu govora i izražavanja, a da je za to je zaprećena kazna zatvora do tri godine. Predsednica palamenta Valjeva, odgovara za Danas da nema razloga za krivičnu prijavu, da se niie ogrešila o zakon i da se samo striktno držala Poslovnika o radu skupštine, koji je svojevremeno napisao sam Pavlović.

Oboje negiraju i da je ovim sukobom lokalnog SPS i SNS u Valjevu, uzdrmana koalicija na republičkom nivou. Ističu da je ovo lokalna priča i da strateški i drugoročno planirani odnosi ove dve partije na nacionalnom nivou nisu ničim ugroženi.

Povod za varničenje na relaciji SPS – SNS bila je rasprava o generalnom planu regulacije valevskih naselja Gradac i Novo naselje, koji je odbornicima predstavila glavni gradski urbanista Jasna Mićić. Pavlović je kako navodi, u ime SPS koji je već dve godine opozicija u Valjevu pokušao da ospori kredibilitet urbanistkinje, koji je narušen povlačenjem generalnog plana regulacije Divčibara i to zbog primedbi 50 arhitekata Valjeva.

“Smatrao sam da ako čitava struka, koja nešto znači u toj oblasti, dovodi u pitanje rad MIćićeve, da ona treba da bude smenjena, a generalni planovi regulacije naselja, Gradac i Novo naselje, povučeni za sada iz skupštinske procedure, dok ne bude izabran novi glavni urbanista. Na moju primedbu predsednica skupštine i vladajuća većina u Valjevu reagovali su burno, tvrdeći da vređam urbanistkinju. Nisam vređao ni nju, ni njenu porodicu samo sam u pitanje doveo njenu stručnost kao glavnog urbaniste, i to na osnovu stavova njenih kolega i koliko znam Jasna Mićić nije primadona, nije renesansni talenat, niti je apsolutni autoritet u svojoj oblasti. Ona je kao javni funkcioner apsolutno podložna svakoj vrsti kritike”, objašnjava za Danas Pavlović.

. Prema njegovim rečima poslovnikom je predviđeno dsciplinsko kažnjavanje odbornika, ali zbog najtežih povreda poslovnika -fizičkog incidenta, teških uvreda, ali ništa od toga nije bilo na toj sednici. Ističe da je SPS u Valjevu već dve godine opozicija, da zajedno sa JS ima 11 odbornika, ali i da ima jaku bazu i stabilne glasače.

“ Neko je jednostavno odlučio da mene treba ućutkati, skloniti sa govornice i tako rešiti sve probleme. Primenili su najcrnje staljinističke metode rukovođenja sednicom, po principu starog staljinističkog metoda – nema čoveka nema problema. To je očigledno manir i način na koji Srpska napredna stranka, odnosno vladajuća većina u Skupštini Valjeva, pokušava da se obračuna sa političkim protivnicima. Bila je to demonstracija kako se politički neistomišljenici sprečavaju da govore o osnovnim i temama koje su značajne za građane ”, napominje Pavlović i dodaje da naprednjaci u Valjevu imaju natpolovičnu većinu, odnosno 33 od, ukupno 51 odbornika koliko ima lokalni parlament.

Snežana Rakić, predsednica SO Vajevo i odbornica Srpske napredne stranke kaže za Danas da ona nije nikakav diktator i nije primenjivala staljinističke metode, već samo Poslovnik o radu lokalnog parlamenta koji je pisao baš Đorđe Pavlović, odbornik SPS i pravnik.

“Ne vidim ni jedan jedini razlog za pokretanje krivične prijave. Pavlović je od samog početka sednice kršio skupštinske propise, tačnije čan 99 Poslovnika o radu koji propisuje da se strogo zabranjuje da pričate o liku i delu glavne urbanistkinje Jasne Mićić i da je vređate i ponižavate na najgrublji način. Sve je to moglo da se kaže na lep način i u skladu sa poslovnikom. Šefu odborničke grupe SPS takvi ispadi dešavali su se i ranije, a sada je na predlog petoro odbornika vladajuće većine udaljen sa sednice. Cenim ja i Đorđa Pavlovića, ali je on nadobudan čovek koji se ne ponaša u skladu sa obrazovanjem i funkcijama koje je ranije imao u gradskom veću. Bio je sekretar opštine dok je SPS bio deo vladajuće većine“, pojašnjava predsednica SO Valjeva .

Napominje i da je Pavlović dao sebi slobodu da priča o nečemu što nije na dnevnom redu,za šta nije ni stručan, da spominje šamare i vređa članove veća koji su zbog korone odsutni. Ističe i da je vrlo fleksibilna prema opoziciji, da pokušava da bude objektivna, da je kažnjavala i odbornike SNS, ali da ona pre svega zastupa politiku jedne stranke i građane.
Treba napomenuti da ovaj sukob na relaciji SPS i SNS i napuštanje sednice deset odbornika SPS nije uticao na tok same sednice. Glavni regulacioni planovi naselja Gradac i Novo naselje usvojeni su velikom većinom glasova .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari