Peđa Mitrović: Nijedna Vlada na svetu ne obeležava prvih 100 dana svog rada 107. dan 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Nijedna Vlada na svetu ne obeležava prvih 100 dana svog rada 107. dan, jer to nikom nije ni palo na pamet. Još manje ih je koje pet i po godina kontinuiteta svog rada nazivaju “prvih 100 dana”, jer, kako i sami kažu, u vođenju državne politike nema ni zaokreta ni promena, pa nema ničeg “prvog” u periodu od 26. oktobra 2022, kada je Vlada Ane Brnabić izglasana u Narodnoj Skupštini, do danas, saopštio je Peđa Mitrović, generalni sekretar Stranke slobode i pravde.

Kako dodaje, iza nepunih i ograničenih mandata vlada gospođe Brnabić je niz loših odluka i rezultata koje građani osećaju na svojoj koži.

„Javni dug zemlje porastao je sa 24 milijardi evra na početku prvog mandata 2017. na 33.3 milijardi evra na kraju 2022, odnosno za čak 38.7 odsto! Vlada već četri godine ne uspeva ni da uravnoteži budžet i beleži duboke deficite, koji će 2023 iznositi 3.3 procenata BDP-a. A kao posledica prevelike fiskalne i monetarne ekspanzije, inflacija se rasplamsala na 15.1 odsto, dok je rast usporio na 2.5 odsto 2022. i 1.6 odsto 2023 – zato je vreme da otvoreno kažemo da su upravo vlade gospođe Brnabić Srbiju uvele u u period stagnacije koji sa sobom nosi sporiji rast plata, manje novih radnih mesta i stagnaciju životnog standarda“, piše on.

On smatra da nažalost, ovo nije najgori rezultat.

„Najgori je što nas je iza ovih Vlada ostalo 714.292 manje nego 2011. godine Vlada Srbije nije za prethodnu deceniju pronašla način da zaustavi masovan odlazak ljudi iz zemlje koji je u kombinaciji sa velikim padom prirodnog priraštaja doveo do velikog opadanja najvrednijeg društvenog resursa – ljudi. Zato nema puno toga što se u “prvih 100 dana” može proslavljati, jer koliko god “radili”, ključni rezultati rada ne pokazuju nikakav napredak. Zato i nema čestitki“, zaključuje Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari