Performans „Pogodi ko sam?” na petom protestu Jagodina protiv nasilja u petak 1Foto: GrO DS Jagodina

 

Peti građanski protest Jagodina protiv nasilja održaće se u petak, 28. jula u 19 sati u centru kod fontane.

Ovonedeljni protest će obeležiti performans okupljenih građana pod nazivom „Pogodi ko sam?”, kojim će građani simbolično staviti maske na svoja lica kako ih fotografi lokalnih kabadahija ne bi fotografisali za potrebe kasnije represije nad njima, od strane koalicione vlasti JS i SNS zato što se nalaze na protestu.

– Performans je iniciran velikim pritiskom, koalicione vlasti JS i SNS, kao i njihovih megafona, satelita i lažne opozicije, na građane koji učestvuju u protestima. Danima se preko medija i društvenih mreža koje vode botovi JS i SNS vodi negativna kampanja protiv organizatora protesta i vrši fotografisanje i prebrojavanje učesnika protesta, kažu za Danas iz Organizacionog odbora protesta u Jagodini.

Ovako koncipiranim performanskom oni žele da skreneu pažnju jagodinske, srpske i međunarodne javnosti na položaj svakog građanina Jagodine koji misli drugačije i da zbog toga trpi pretnje i strah koji se manifestuju ucenama za gubitak radnog mesta ili radnog mesta člana porodice.

– Pritisak se vrši i na privatni, pa čak i na verski sektor. Jagodina je jedini grad na svetu u kome članovi porodica lokalnih sveštenika ne smeju da budu viđeni na ovim protestima zato što ih „vlasnik ovog grada cinkari” kod vladike i traži premeštaj u neku drugu parohiju. Nadamo se da Vladika neće poslušati ove bezbožnike, zato što bi to značilo moralno urušavanje naše crkve, odnosno da su pojedinci iznad Boga, što zapravo nije tačno, kaže za Danas Petar Jovanović iz DS-a Jagodine koji je jedan od organizatora protesta u ovom gradu.

Po njegovim rečima „broj učesnika protesta u Jagodini srazmeran jačini pritiska koalicione vlasti”.

Posle performansa i čitanja zahteva protesta predviđena je protestna šetnja ulicom Kneginje Milice do novog kružnog toka u centru grada, a zatim ulicom Vuka Karadžića do picerije „Vetrenjača” gde se skreće levo u ulicu Braće Dirak, kojom se ide do kružnog toka kod „Navipa”, a zatim će kolona skrenuti levo pored Opštine do raskrsnice kod Zavičajnog muzeja, gde se, opet levo, nastavlja ulicom Kneginje Milice do polaznog mesta.

Bez obzira na pritiske, ucene i zastrašujuću negativnu medijsku kampanju protesti Jagodina protiv nasilja će biti nastavljeni i sledećeg petka, 4. avgusta u 19 sati, na istom mestu, u centru grada kod fontane.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari