Pešić: U to vreme smo imali ozbiljnu opoziciju 1Foto: FoNet/Nenad Djordjevic

Bitna razlika je ta velika mobilizacija građana. Mi nismo mogli ništa da izdamo, da nam neko nešto „podvali“, zato što su te demonstacije praktično nosili građani – poručuje za Danas Vesna
Pešić, jedna od onih koji su predvodili proteste na 25. godišnjicu izborne krađe režima Slobodana Miloševića, koja je pokrenula masovne demonstracije 1996. godine.

Upitana može li današnja manipulacija vlasti na izborni dan da se poredi sa tadašnjoj krađom izbora režima na čelu sa Miloševićem, Pešić kaže za naš list da ne bi mogla da kaže da to ima nekakve veze sa današnjim vremenom, iz dva razloga.

– Prvo, mi smo u to vreme imali jednu ozbiljnu opoziciju. Ne mislim samo na Građanski savez Srbije, koji nikad nije bio neka velika stranka, ali imao je veliki moralni ugled, jer mi smo bili praktično jedina registrovana politička stranka koja je bila protiv ratova i rušenja Jugoslavije. Mi smo bili svi u skupštini tada. Prvih nekoliko dana smo spavali u skupštini. Narod nas je čekao pred skuštinom. Išli smo u Ministarstvo pravde i otkrili smo tamo da je sve pokradeno. Građani su odreagovali stvarno fantastično. Bitna razlika je ta velika mobilizacija građana. Mi nismo mogli ništa da izdamo, da nam neko nešto „podvali“, zato što su te demonstacije praktično nosili građani – ističe Pešić.

Ona navodi da su na kraju tim upornim demonstracijama uspeli da vrate rezultate na lokalnim izborima i u gradovima koji su pokradeni, jer je Milošević na kraju pozvao Vorena Kristofera, državnog sekretara SAD-a, koji je napravio delegaciju sa ambasadorima koju je vodio Filipe Gonzales, nakon čega je donet „lex specialis“, posle čega su priznati svi izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari