"Ruski spavači su probuđeni i to svi znaju": Sagovornici Danasa o situaciji na severu Kosova 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Srbi sa severa Kosova su u još većoj konfuziji posle poslednjeg sastanka u Briselu, a pogotovo posle novog hapšenja Srbina u petak ujutru. Izlaz iz ove sitaucije je novi format pristupa rešavanju problema, poput konferencije u organizaciji Kfor i postizanja sporazuma o stabilizaciji mira, jer je nemoguće vratiti se na postignute sporazume u Briselu i Ohridu sa početka ove godine, kažu sagovornici Danasa.

Posle mesec dana krize na severu Kosova, protesta Srba zbog albanskih gradonačelnika u opštinama na severu, incidenata i hapšenja Srba, prisustva Kfora i bezbednosnih snaga Kosova na severu, ali i hapšenja trojice albanskih policajaca na, kako tvrdi Beograd, teritoriji Srbije, šatl diplomatije specijalmih izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka, sazvan je hitan sastanak u Briselu na koji su pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova, Aljbin Kurti, a čiji je osnovni zadatak bio deeskalacija situacije.

Njih dvojica se nisu sreli ali je svaki imao ono što je želeo da predstavi visokom predstavniku EU Žozepu Borelju. Vučić da iznese zdravstveno stanje uhapšenih Srba a Kurti da dokaže da su trojica policajaca kidnapovani na Kosovu.

Posle sastanaka sa obojicom Borelj je naveo da su proizvoljna i nezakonita hapšenja nedopustiva i napomenuo da će Euleks početi da snažnije nadgleda situaciju.

„Takođe sam ponovio Vučiću da trojica kosovskih policajca koji su uhapšeni u Srbiji moraju da budu odmah i bezuslovno oslobođena. Ponovili smo svoja očekivanja, Kosovo da odmah ukloni policiju sa severa a Srbija da se pobrine da se demonstranti povuku. Ključno je da se održe izbori i da se nakon toga nastavi sa radom na normalizaciji odnosa kroz dijalog“, rekao je Borelj.

Strah i konfuzija među Srbima

Ipak, dan posle sastanka u Severnoj Mitrovici uhapšen je N.O. koji se sumnjiči, kako je saopšteno, za napad i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Igor Marković, glavni istraživač NVO Aktiv iz Severne Mitrovice, za Danas kaže da je posle sastanka u četvrtak u Briselu i hapšenja u petak u Severnoj Mitrovici konfuzija među lokalnim stanovništvom na severu Kosova drastično produbljena.

– Uprkos Boreljovom pozivu da se sa (naočigled nasumičnim) hapšenjima na Kosovu prestane, građani Severne Mitrovice su jutros svedočili još jednom nizu hapšenja za koje duboko veruju da su politički orkestirani od strane Kurtija i vladajućeg Samoopredeljenja i da nikakvih dodirnih tačaka sa tekućom istragom tužilaštva o napadima na KFOR nemaju – navodi on opisujući situaicju na severu nakon posladnjeg sastanka u Briselu.

Brisel i Vašington očigleno izgubili sve prečage kontrole

Kako dodaje, u maniru prethodnih hapšenja i ovaj u petak je izveden u pompezno-nasilnom stilu sa jasnim ciljem prikazivanja moći Specijalnih jedinica kosovske policije sa jedne, kao i nastavka prikazivanja severa kao, kako to često naglašavaju Kurti i Svečlja, kriminalzovanog i opkoljenog od strane tzv. fašističkih milicija.

– Da su hapšenja na severu drugačija u odnosu na slučajeve u ostalim delovima Kosova, govori u prilog činjenica da se akcije pronalaženja i hapšenja osumnjičenih za krivična dela vode na drastično drugačiji način, odnosno bez ugrožavanja bezbednosti prolaznika i osoba koje su prisutne u bližem okruženju održavanja akcije. Upravo ovaj način izvođenja hapšenja na severu je, osim konfuzije, među građanima produbio izuzetan strah po svoju bezbednost, ali i dalji razvoj trenutne krize – ukazuje on.

On, kao i njegovi sugrađani iz Mitrovice, duboko veruje da se nikakva očekivanja i konkretni rezultati sa sastanka u Briselu nisu očekivali.

– Naprosto, svima je jasno da ovakvom vidu uznemiravanja javnosti i hapšenja skoro neće nazreti kraj. Čvrsti i međusobno suprotstavljeni stavovi Kurtija i Vučića o putevima ka prevazilaženju trenutne tenzične situacije na severu praktično je najavilo neuspeh jučerašnjih pregovora. Iako je Kurti najavio da će se pobrinuti da se izbori na severu održe, ponovo je naglasak stavio na vladavinu prava, koju on očigledno percipira samo i isključivo kroz prizmu održavanja izbora u kontejnerima i hapšenjima koji neposreno utiču na porast straha i razložne bojazni među građanima – kaže Marković.

Upitan kakav razvoj situacije očekuje, kaže da je pesimističan.

– Kada je reč o bližoj budućnosti razvoja procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, kao i potencijalnog smirivanja tenzija na severu, bojim se da je sveopšta slika prilično pesimistična. Sa jedne strane su Brisel i Vašington očigleno izgubili sve prečage kontrole nad Kurtijem, dok se sa druge, na terenu, situacija odvija u pravcu potencijalnog scenarija u kome građani severa mogu biti upleteni u političke igre koje će ih naterati da privremeno ili zauvek napuste sever Kosova – opisuje on.

Kako dodaje, ovo poslednje proizilazi iz činjenice da je u poslednje dve nedelje veliki broj građana iz straha za svoju i bezbednost svojih porodica potražilo rešenje u privremenom odlasku u centralnu Srbiju, do potpunog smirivanja situacije.

– To dokazuje da situacija nije svakidašnja kada je reč o severu Kosova. Štaviše, ne treba da zaboraviti da se svaka kriza na severu automatski preliva na prostor južno od reke Ibar, na kome žive kosovski Srbi, a čija bezbednost je svakako već ugrožena time što već četvrt decenije praktično žive u getoima i izolaciji – navodi on.

Kako zaključuje, u tom smislu, bilo koji od koraka koji su najavljeni od strane predstavnika međunarodne zajednice, a koji vode ka povlačenju Specijalnih jedinica sa severa, mogu otvoriti novu stranicu u smirivanju tenzija na severu, jer u suprotnom, polurešenja poput održavanja izbora i kojekakvih modaliteta za formiranje ZSO, neće na kratke, niti da duže, staze obezbediti miran život građanima severa Kosova.

Briselski papir potrošen

S druge strane Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, nije pesimista. On kaže da bi da je na mestu Kurtija i Vučića ozbiljno shvatio reči spacijalnog američkog izaslanika Gabrijela Eskobara da će sve rešiti do kraja godine.

– To je realano. Čak nisam ni siguran da i Vučiću i Kurtiju ne odgovara da neko treći preuzme odgovornost – navodi on za Danas.

Janjić smatra da se dogovor u Briselu od pre par meseci sadrži najbolje moguće ideje za rešenje problema Kosova, ali da je taj papir potrošen jer je potpisan u doba kad mu nije bilo vreme, a onda diskreditovan pregovorima u Ohridu i na terenu provalom nebezbednosti.

– Neće se više vratiti na taj papir to je moja prognoza. Ovo traži potpuno novi fomrat. Jedan od njih je konferencija u organizaciji Kfora i neka vrsta sporazuma o stabilizaciji mira – ukazuje Janjić, upitan koliko smo u ovom momentu daleko od vraćanja u pozicije kada su prihvaćeni sporazumi u Briselu i Ohridu.

„Na barikadama su bili naoružani ljudi“

A do ove situacije smo, kako objašanjava došli, nije rešeno bezbednosno pitanje i nije otklonjena mogućnost oružanih sukoba.

– Pogledajmo kakvo je bilo stanje stvari prilikom postizana sporazuma u Brisleu i Ohridu. To je bilo stanje institucionalnog i bezbednosnog vakuuma. I umesto da Borelj i Kvinta završe popunjavanje tog vakuuma i uspostave bezbednost, to je odloženo odlučnom akcijom Amerike bez konsultacija kada je američki ambasador rekao Kurtiju ne smeš da šalješ Rosu. I on nije slao. Na barikadama koje su tada dignute bili su naoružani ljudi. Neki od njih se sada hapse. Ne hapse se samo zbog 29. maja nego od ranije. Taj problem nije rešen. Od tada, nemam informaciju, da se održao jedan zajednički sastanak Kurti-Vučić sa posrednikom da se utvrdi plan kako će se otkloniti ta pretnja. A setite se da je uslov za otklanjanje bio obnova dijaloga i formiranje ZSO. To se nije dogodilo. A onda je Beograd povukao još drastičniji potez, aktivirao je paralelne strukture – podseća Janjić.

Prema njegovim rečima, sada se bavimo proizvodima trećeg nivoa tih politika, a ne suštinom.

– A suština je da su i Kurti i Vučić vodili politiku oko za oko, zub za zub, i sveli celo pitanje na vojno-policijsku kontrolu teritorije a onda se tu pokazalo nepostojanje jedinstva unutra Kvinte koja je uletela u celu tu situaciju. Da bi sad došli u situaciju da su međunarodni vojnici policajci. Zato je smišljen ubrzani put ka Berlinu, pa francusko-nemački plan čiji tekst postoji još 2018. pa Ohridski sporazum. O čemu su oni pričali? O divnoj budućnosti? A još nisu izašli iz mraka koji se zove mogućnost oružanih sukoba. Mi smo zaboravili tu rupu – istuče on.

Upravljači krizom, kaže, se bave ovom rupom.

– To znači skloniti paravojske, policiju i vojnike sa ulica i vratiti ih u kasarne. To je obećao Hil i Eskobar. Vučić se neodgovorno, iz svojih razloga, upleo u priču prihvatanja tog sporazuma, kalkulišući sa evropskom biroktatijom i sad imao posledice – pojašnjava on.

Sastanak u Briselu poštansko sanduče

Janjić poslednji sastanak u Briselu vidi kao poštansko sanduče.

– Sad je uloga fasilitatora pretvorena u poštansko sanduče i u tom kontekstu je bio i sastanak. Tu dođe svako i kaže šta ima a oni pošto više nemaju ni kredibiliteta i loše su menadžerisali proces prosleđuju poštu negde drugo gde se rešavaju problemi – kaže naš sagovonik.

On ipak vidi pomake.

– Kurti je došao da po peti put iznese svoju varijantu oko uslova za uspostavljanje neophodnog mira na severu Kosova i predložio je proceduru koju mu je Eskobar predstavo pre nekoliko nedelja. A to je povlačenje gradonačelnika, zatim smanjenje kosovskih policijskih snaga i povlačenje kako kaže svih kriminalnih elemenata. Nema on i dalje odgovor zašto je doveo u situaciju NATO da glumi policajca. A to je ključno pitanje – smatra Janjić.

Kada je reč o Beogradu, navodi da je počelo smanje stepena borbene gotovosti, da se vodi ubrzani postupak protiv trojice uhapšenih policajaca i očekuje se njihovo puštanje.

Prema njegovim rečima, nije jasna procedura šta kad se ljudi iz raznih razloga nađu na drugoj teritoriji.

– Jasna je procedura šta se dešava ako se ljudi nađu u zoni kopnene bezbednosti koju više nemamo. Očiglendo iz političkih razloag, i neke nesaglasnoti unutar samog MUP i vlade Srbije, je došlo do toga da javni tužilac delo kvalifikuje kao terorizam što je nemoguća priča. Na nju je reagovano posle svih pritisaka na Vučića. Sada oni imaju advokata i traje istražni postupak i sve može da se obavi u roku od najduže mesec dana što se smatra kratkim rokom s obzirom na okolnosti – objašnjava Janjić.

Ruski spavači su probuđeni i to svi znaju

Ono što još nije jasno je to što se Beograd i dalje ponaša tako da se govori da su ljudi koji su uhapšeni stradali jer su Srbi, a ne zato što su faktički delovali i bili organizovani kao parapolicijska snaga.

– Razumem političke motive, jer su bili deo paralelene strukture nekad civilne zaštite, pa se tu mnogo toga promenilo. Verujem da je Beograd, u smislu Vučića ili MUP, izgubio kontrolu. Da li neko drugi iz Beograd ili izvan njega ima kontrolu, to je druga stvar. Taj zahtev da se sa Kosova odmah povuku ti elementi je nemoguć. I to svi znaju. Čak i Borelj. Većina je već po zatvorima Kosova. I ne žele oni to. Oni žele da ih pricesuiraju i pretpostavljam vezano za neke od njih otkriju kanale finansiranja. Nemojmo biti naivni. Ne stoji iza toga samo Kurti. S druge strane, ni Beograd, osim protesta, ne pokazuje preveliki žar. Ali vidimo drugu stvar da su upravo od pripadnika tih organizacija, što je oko pedesetak ljudi, pola iz Gračanice, a pola iz Mitrovice, dolazili povici „izdaja, izdaja“ u Severnoj Mitrovici – skreće pažnju Janjić.

Prema njegovim rečima, ruski spavači su probuđeni i to svi znaju i zato nema ništa preko noći, nema jednostanog pritiska što odgovafra i Kurtiju i Vučiću, a pogotovo Kurtiju jer mu daje alibi da nastavi pritisak.

– Već je stvorio novu realnost. Čak i da se sve dogovore, njima treba dva tri meseca da se vrate u stanje da mogu biti izbori. Njemu, kao i Moskvi bi jako dobro došlo da dođe do nekih oružanih incidenata i da strada neki vojnik NATO. U tome je zec – zaključuje Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari