Peter Stano: Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

Stano je, na konferenciji za novinare u Briselu, poručio da je postignut veoma važan korak u Ohridu, sa dogovorom predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija o Aneksu i evropskom predlogu.

Prema njegovim rečima, rad na implementaciji je počeo jer je visoki predstavnik EU Đozep Borelj informisao ministre inostranih poslova EU, potom je Savet EU podržao dogovor i naglasio da obe strane treba da nastave sa brzom primenom u dobroj veri.

Počeli smo i institucionalni rad, da operacionalizujemo prve korake kada je reč o zajedničkoj poziciji poglavlja 35, kao i sa određenim koracima na Kosovu, rekao je Stano.

Stano je istakao i da je zadovoljan što je dijalog popularan i što su zemlje regiona spremna da budu domaćini narednih sastanaka, aludirajući na ponudu crnogorskog premijera Dritana Abazovića da ta zemlja bude domaćin nekog od sastanaka.

Ipak je to briselski dijalog, rekao je Stano i istakao da će biti još susreta na visokom nivou, koji će biti najavljeni kada bude vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari