Peter Stano: U nedostatku rešenja za registarske tablice vozila iz Srbije i Kosova, nastavlja da važi režim nalepnica 1Foto: Twitter

U nedostatatku dogovora o trajnom rešenju za registarske tablice vozila iz Srbije i Kosova, nastavlja da važi režim nalepnica, potvrdio je portparol Evropske unije Peter Stano.

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima Stano je izrazio žaljenje EU što nije postignut dogovor o registarskim tablicama na satatnku koji je održan 21. aprila, kada je istekao rok za pronalazak rešenja.

„Evropska unija, kao posrednik, poziva glavne pregovarače Kosova i Srbije da se ponovo sastanu narednih dana u Briselu kako bi se dogovorili o daljem putu za postizanje sporazuma“, rekao je Stano, prenosi Slobodna Evropa.

U svetlu neuspeha da se postigne dogovor, Stano je naglasio da međunarodna zajednica i evropske institucije očekuju da se obe strane uzdrže od bilo kakvog jednostranog delovanja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na terenu i oteža dalji napredak u dijalogu.

Kosovska vlada je u septembru uvela mere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo, zbog čega je došlo do zaoštravanja prilika na severu Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je 30. septembra izdejstvovao dogovor o privremenom rešenju, čime je došlo do deeskalacije na severu. Tada je usaglašeno da se formiranju radne grupe koje bi izradile predlog za trajno rešenje, koje bi potom dobilo politički pečat.

Rok za postizanje dogovora je bio najkasnije šest meseci nakon prvog sastanka radne grupe, koja je sa radom počela 21. oktobra, i on je istekao u četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari