Skupština opštine Severna Mitrovica nakon peticije Srpske demokratije: Ne postoji zakonski okvir za obaranje odluke o dodeli zemlje kosovskom MUP-u 1foto Printscreen YouTube Kosovo Online

Iz Skupštine Opštine Severna Mitrovica navode da ne postoji zakonski okvir da se opozove odluka o dodeli zemlje kod Vojnog remonta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno da nije uređeno koji naredni potez treba da preduzme ova institucija nakon predaje peticije od strane stranke Srpska demokratija.

Predsedavajući SO Nedžad Ugljanin u izjavi za KoSSev podseća da je SO Severna Mitirovica odluku o dodeli zemljišta kosovskom MUP-u donela još krajem godine, a da je potom istu potvrdilo Ministarstvo administracije lokalne samouprave.

„Arsenijević (predsednik Srpske demokratija, prim. Danas) može da preda peticiju, međutim, obaranje odluke, naročito sada kada je odobrena od strane Ministarstva i dalje prosleđivanje peticije nije regulisano zakonskim okvirom, odnosno kome bi trebalo skupština da prosledi peticiju“, kazao je Ugljanin.

Donošenje odluke od strane skupštine i prihvatanja od Ministarstva lokalne samouprave – to je krajnji rezultat. Samo obaranje sopstvene odluke bi bilo kontradiktorno. Ne postoji način da skupština obori odluku.

Upitan konkretno o članu 71. Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno da li je opština u obavezi da omogući organizaciju referenduma povodom ove odluke, Ugljanin konstatuje da ne postoji zakonski okvir i za ovo pitanje, odnosno da nije usvojen Zakon o referendumu.

„Ne postoji Zakon o referendumu gde lokalne samouprave odlučuju o referendumu, postoji Nacrt zakona za Skupštinu Kosova, ali Zakon nije usvojen u Skupštini“, kazao je.

Iako, kako Ugljanin kaže, SO nema zakonsku mogućnost da odluči o zahtevu, objašnajva da je ova institucija dužna da u roku od 30 dana isti „razmatra“.

U članu 71. Zakona o lokalnoj samoupravi osim što se navodi upravo to da će skupština da „razmatra“ zahtev u roku od 30 dana od prijema peticije, nije jasno precizirano i šta bi konkretno trebalo da preduzme, osim da će delovati „u skladu sa primenjivim zakonom“.

„Mi ćemo da se konsultujemo sa ministarstvom administracije lokalne samouprave jer smo dužni da prihvatimo peticiju ili zahtev, ali razmatranje ide u skladu sa zakonom u roku od 30 dana. Mi se obratimo ministarstvu i pozivamo se na odluku skupštine i ministarstva (o dodeli zemljišta), navodeći da nam se inicijativna grupa obratila“, kazao je.

Ugljanin, međutim, smatra da je ovaj ceo proces „tapkanje u mestu“.

Podsetimo, Srpska demokratija je sa prikupljanjem potpisa za opoziv odluke o zemljištu kod Vojnog remonta krenula još prošlog vikenda kod spomenika Knezu Lazaru na mitrovičkom šetalištu. Peticija se potpisivala i ove nedelje, kako na šetalištu, tako i u više lokala širom grada.

Ova stranka je dva dana pre početka potpisivanja peticije predsedavajućem SO Severna Mitrovica, predala zahtev s ciljem obaranja pomenute odluke i od njega zatražila zvanične detalje o proceduri za pokretanje peticije u vezi sa istim pitanjem.

Ugljanin je potvrdio za KoSSev da je zahtev prosledio Ministarstvu administracije i lokalne samouprave, koje ga je potom usvojilo.

Inače, odluku da se kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova „za operativne potrebe“ dodeli parcela kod Vojnog remonta površine 27,400 metara kvadratnih – skupština opštine Severna Mitrovica usvojila je 29. decembra, na poslednjoj redovnoj sednici za prošlu godinu.

Predsedavajući skupštine je istog dana za KoSSev kazao da će se na dodeljenom terenu izgraditi policijska stanica i to zbog toga što se iz objekta u kom se stanica sada nalazi, policija mora iseliti. Tek nedelju dana kasnije, iz Kosovske policije za KoSSev su kazali da će se na toj parceli zapravo otvoriti Regionalni centar za obuku vozača, uz naznaku da kosovski MUP zemljište koje mu je dodeljeno može ubuduće koristiti i za nešto drugo.

Već na samoj sednici od 29. decembra Arsenijević je najavio da će njegova stranka pokušati da odluku obori i to upravo putem peticije.

Inače, u okviru parcele nekadašnjeg Vojnog remonta Jugoslovenske vojske danas se nalazi više institucija koje funkcionišu po srpskom sistemu – Opština odnosno Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, dva Javna komunalna preduzeća – Standard i Vodovod, Autobuska stanica koja je građena sredstvima Evropske unije, Železnička stanica, novoizgrađena sportska hala. Tu je i nedovršen objekat koji je trebalo da bude stecište izmeštenih škola sa juga 1999. godine, te škola za nastavu na romskom jeziku, a radovi su tu letos zaustavljeni i to od strane upravo opštine Severna Mitrovica. 29. decembra Nedžad Ugljanin je kazao da on ima saznanja da ovi objekti nisu obuhvaćeni planom za dodelu zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari