Kosovska MitrovicaFoto: Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin najavio je za Danas da će peticija za raspisivanje referenduma za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice biti odbačena, zbog nepostojanja Zakona o referendumu.

Stranka Srpska demokratija saopštila je danas da je SO Severna Mitrovica odbacila njihovu peticiju za referendum kojim bi se odbacila odluka o dodeli opštinskog zemljišta kosovskom MUP-u za izgradnju policijske baze, takođe zbog nepostojanja Zakona o referendumu.

„Kada su se pozvali u peticiji na Zakon o lokalnoj samoupravi, član zakona 71. koji se poziva na referendum i gde se peticija prima od strane inicijative ili bilo kog političkog subjekta oni zapravo pozivaju na organizovanje refenerenduma. Nažalost, Zakon o referendumu ne postoji na centralnom nivou, pa ne može postojati na lokalnom nivou“, navodi Ugljanin.

Ugljanin dodaje da je unapred rekao predsedniku Srpske demokratije Aleksandru Arsenijeviću da na osnovu tog zakona ne može odlučivati SKupština.

„Mi smo se u svojoj odluci pozvali na zakon i doneli je u zakonskom roku. Mislimo da nema zakonskog okvira za bilo kakvo pokretanje inicijative za poništavanje odluka referendumom“, navodi naš sagovornik.

Predsednik SO Severna Mitrovica najavljuje da ista sudbina čeka i peticiju za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici. Ova peticija predata je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) 25. januara.

„Pozivaju se na istu vrstu referenduma koji u zakonu ne postoji. Administrativno upustvo ne može biti jače od zakona i ustava“, ukazuje.

Ugljanin kaže da Zakon o referendumu ne postoji, te da je i ranije to govorio, i da Administrativno upustvo ne može biti zakonski jače od zakona ili ustava.

„Čak ni Ahtisarijevim planom i Ustavom Kosova nije predviđen referendum“, kaže Ugljanin.

Peticije za referendum za smenu gradonačelnika sakupljane su u svim opštinama na severu Kosova, shodno Administrativnom upustvu koji je izdala Vlada Kosova. Administrativno upustvo je osporavano od strane pojedinih albanskih stranaka kao neustavno, a već je isticana problematika nepostojanja Zakona o referenduma.

Gradonačelnici na severu Kosova izabrani su na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali, održanim u aprilu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari