Srpska demokratija: SO Severna Mitrovica odbacila našu peticiju zato što Kosovo nema Zakon o referendumu 1foto: Srpska demokratija

Skupština opštine Severna Mitrovica odbacila je peticiju koju je podnela stranka Srpska demokratija protiv dodele opštinskog zemljištva kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova za potrebe gradske policije baze.

“Iz Skupštine opštine Severna Mitrovica rugaju se građanima rečima da je naša peticija od 2.213 potpisa “bez zakonskog osnova” — zato što Kosovo nema Zakon o referendumu”, navode oni u saopštenju.

Dodaju da “nepostojanje Zakona o referendumu ne može biti izgovor da se građanima uskrati ustavno pravo na referendum, odnosno pravo na osporavanje odluka na nivou lokalne samouprave putem modela direktne, participativne demokratije, garantovano članom 71 Zakona o lokalnoj samoupravi”.

Iz ove stranke poručuje da SO Severna Mitrovica nije istakla da li će postupiti po zahtevu podnosioca peticije i suspendovati primenu odluke do ispunjenja obaveza institucija i usvajanja Zakona o referendumu, čime bi se omogućilo i održavanje abrogativnog referenduma.

“Između ostalog, SO Severna Mitrovica u svom odgovoru na naš zahtev nije dala nikakvu pouku o pravnom leku. Ističemo da ćemo se pripremiti za dalje potencijalne korake u smislu eventualnih postupaka pred sudovima, kako protiv institucija, tako i protiv individua koje onemogućavaju praktikovanje prava na abrogativni referendum”, kažu.

Srpska demokratija podseća da je odluku o dodeli zemljišta donela upravo ova Skupština opštine, te da su tom prilikom prekršili niz procedura.

“Očekivali smo od nelegitimnih organa vlasti u Severnoj Mitrovici da nastave sa kršenjem zakona i zakonskih procedura, ali zato skrećemo pažnju međunarodnom faktoru da nam nelegitimna SO Severna Mitrovica zabranjuje da izrazimo volju kao građani i upravljamo gradom u kojem živimo. Ponašanje nelegitimnih vlastodržaca, poput Erdena Atića (gradonačelnik Severne Mitrovice, prim. nov) i Nedžada Ugljanina (predsednik SO Severna Mitrovica, prim.nov), liči kao da je njima opštinsko zemljište ravno privatnom vlasništvu”, poručuju.

Podsećaju da je na prethodne izbore izašlo nekoliko stotina građana, dok se tačno 2.213 građana izjasnilo protiv odluke SO Severna Mitrovica o nezakonitoj dodeli parcele poznate kao Vojni remont kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Smatraju ovo još jednim napadom na većinsko srpsko stanovništvo i traće rekaciju međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari