Šta je zaista sudbina peticija za smenu gradonačelnika na severu Kosova: Hoće li biti odbijene? 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Peticije za smenu gradonačelnika na severu Kosova ne mogu biti odbačene od strane Skupština opština, kako je to ranije rekao predsednik SO Severna Mitrovica, jer je za njih nadležna Centralna izborna komisija, a nepostojanje Zakona o referendumu takođe nema veze sa ovim procesom, kažu sagovornici Danasa.

Nakon što je prošle sedmice SO Severna Mitrovica odbacila peticiju za referendum protiv odluke da se opštinsko zemljište dodeli kosovskom MUP-u za izgradnju policijske baze, predsednik ove SO Nedžad Ugljanin rekao je da je do toga došlo jer Kosovo nema Zakon o referendumu, te da ista sudbina čeka i peticije za referendum za smenu gradonačelnika.

Peticije za referendum za smenu gradonačelnika sakupljane su u svim opštinama na severu Kosova, shodno Administrativnom upustvu koji je izdala Vlada Kosova. Administrativno upustvo je osporavano od strane pojedinih albanskih stranaka kao neustavno, a isticana već je i problematika nepostojanja Zakona o referenduma.

Gogić ocenjuje da je predsednik SO Severna Mitrovica ovom izjavom izašao iz svojih nadležnosti.

„Potpisi su sakupljani i predati CIK-u na verifikaciju. Tehničko-pravni termini su lista potpisa. CIK je sada pregleda, a nakon overe potpisa, ako CIK utvrdi da je predato najmanje 20 odsto potpisa ukupno upisanih birača, ulazi u drugu fazu. Prema Administrativnom postupku ovo je isključivo proces CIK-a“, kaže on.

CIK zatim organizuje glasanje za smenu gradonačelnika i lokalna skupština ne može uticati na dalji proces, navodi.

Gogić kaže da ovo formalno pravno nije referendum, već glasanje za smenu gradonačelnika, te da zato nepostojanje Zakona o referendumu nema veze sa tim.

„Administrativno upustvo kaže da CIK ovo radi u skladu sa Zakonom o opštim i Zakonom o lokalnim izborima, ali CIK može da kaže da ovi zakoni nisu primenjivi na ovu situaciju. U Zakonu ima kako se glasa za nekoga, a ne kako se glasa protiv nekoga“, smatra.

Šta je zaista sudbina peticija za smenu gradonačelnika na severu Kosova: Hoće li biti odbijene? 2
Ognjen Gogić; Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ovaj politikolog ukazuje da u kosovskom zakonodavstvu postoji javašluk i dosta nedostataka, pa da ovakve pravne rasprave ne čude.

„Drugi problem je to što se namerno muti priča, kako javnost od drveta ne bi videla šumu“, kaže on.

Kada je reč o peticiji koju je predala Srpska demokratija, Gogić navodi da je to potpuno drugačija procedura, te da tu jeste problem nepostojanje Zakona o referendumu, ali da je opština morala da nađe rešenje za tu situaciju, bez da krši prava građana.

„U Administrativnom upustvu za smenu gradonačelnika se nigde ne govori o referendumu, nego se kaže da se glasa za smenu gradonačelnika“, ukazuje Gogić.

Milica Andrić Rakić, iz Nove društvene inicijative, nevladine organizacije iz Kosovske Mitrovice, takođe ukazuje da su peticija Srpske demokratije i za smenu gradonačelnika dva različita procesa.

„Najpre, radi se o dva različita procesa koji se obrađuju u različitim članovima o Zakona o lokalnoj samoupravi, drugo, ni u jednom od procesa nije predviđena nadležnost predsedavajućeg skupštine opštine da odbija peticije. Uloga predsedavajućeg je da održava komunikaciju, prima zahteve i prosleđuje ih centralnim institucijama. Takođe je netačno da je da je bilo koja od peticija odbijena“, navodi ona.

Šta je zaista sudbina peticija za smenu gradonačelnika na severu Kosova: Hoće li biti odbijene? 3
Milica Rakić Andrić, foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Andrić Rakić ukazuje i da je peticija za smenu gradonačelnika overena i prema najavama, ove nedelje bi CIK trebalo da se sastane i razgovara o narednim koracima oko organizovanja glasanja.

„Nepostojanje Zakona o referendumu jeste problem, ali zato je doneto administrativno uputstvo o peticiji za opoziv i po istoj logici trebalo bi razviti i proceduru za lokalni referendum za opoziv opštinskih akata. I jedno i drugo su zakonom i ustavom garantovana prava ali i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi koja je Kosovo inkorporiralo u ustav. Npostojanje dovoljno razvijenog zakonskog okvira ne može da bude osnov za odbijanje peticije, čak ni organa koji za to imaju nadležnost. Peticija se može odbiti samo ako nije sprovedena u zakonskom roku ili ako nije prikupljeno dovoljno potpisa podrške“, kaže ona.

Pravnik Dušan Nenezić smatra da je odbacivanje peticije Srpske demokratije pravno neutemeljeno, a da bi odbacivanje peticije za smenu gradonačelnika samo potvrdilo da se radi o „pravno-političkom privzorijumu gde za Srbe nema nikakvih izgleda“.

„Prvo, ne može da se izjednačava Arsenijevićeva inicijativa i peticija za smenu gradonačelnika, jer su različiti pravni osnovi, tačnije Zakon o lokalnoj samoupravi i Administrativno uputstvo, a samim tim i procedure – jedini zajednički imenitelj je što se skupljaju potpisi, i tu se svaka sličnost završava. Odbacivanje Arsenijevićeve inicijative je pravno neutemeljeno, sam odgovor je napisan nerazumljivo i uz pozivanje na pogrešne propise, i mislim da je najispravnije da se to sudski osporava“, kaže on.

Šta je zaista sudbina peticija za smenu gradonačelnika na severu Kosova: Hoće li biti odbijene? 4
Dragutin Nenezić; foto: Kossev

Što se peticije za smenu gradonačelnika tiče, Nenezić smatra da je Administrativno uputstvo potpuno protivustavno.

„Što izgleda misli i Ugljanin, ali iz drugih razloga, ali kad se već ušlo u to, treba ići do kraja“, podvlači on.

On kaže da izgleda da deluje da se još ne zna ko će biti onaj ko će odlučivati o peticijama za smenu gradonačelnika.

„Odbacivanje peticije bi samo potvrdilo da se radi o pravno-političkom provizorijumu gde za Srbe nema nikakvih izgleda, a o tome svakako neće odlučivati Ugljanin – uzgred, deluje da se još ne zna ni ko će to biti, što samo govori o tome koliko je Administrativno uputstvo defektno“, poručuje Nenezić.

Gradonačelnici na severu Kosova izabrani su na lokalnim izborima u četiri većinski srpske opštine koje su Srbi bojkotovali, održanim u aprilu prošle godine. Protivno zahtevu međunarodne zajednice da ovi gradonačelnici podnesu ostavke kako bi se raspisali novi izbori, tačnije kako bi se Srbi vratili u institucije koje su napustili 5. novembra 2021. godine, zvanična Priština odlučila se na smenjivanje preko Administrativnog upustva.

Dvoje gradonačelnika dolaze iz stranke kosovskog premijera Aljbina Kurtija „Samoopredeljenje“, dok je dvoje iz opozicione Demokratske partije Kosova. Zanimljivo, DPK se zalaže za ostavke, a ne za smenu putem Administrativnog upustva.

Ovo upustvo predviđa da, nakon što Centralna izborna komisija verifikuje potpise, građani idu na glasanje za smenu gradonačelnika. Da bi do toga došlo potrebno da na glasanju za smenu bude 50 plus jedan birač, od broja ukupno upisanih u birački spisak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari