Petković: Albanski političari nastavili da pripremaju alibi za izbegavanje obaveze formiranja ZSO 1Bilbord sa obeležjem ZSO na severu Kosovske Mitrovice; foto: Vojin Radovanović/Danas

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su albanski političari nastavili da pripremaju alibi za izbegavanje obaveze da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO), pa razgovore u Briselu 2. maja o toj temi unapred proglašavaju neuspelim.

Providna je namera Prištine da pobegne od razgovora i procesa formiranja ZSO, pa se služi postavljanjem besmislenih i nemogućih uslova, samo da pobegne od obaveza proisteklih i preuzetih u dijalogu u Briselu, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Beograd neće ni de fakto, ni de jure priznati nezavisnost Kosova, ali je formiranje ZSO uslov svih uslova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i preduslov za sve dalje korake u tom pravcu.

Zato Glauk Konjufca, koji jedva vodi i Skupštinu Kosova, nema nikakav mandat da razrešava sastav srpskog Upravljačkog tima za izradu Statuta ZSO, tako da mu je bolje da se mane ćorava posla, jer je ovakav sastav srpskog tima potvrđen i od strane njegovih zakonskih instanci, istakao je Petković.

On je naglasio da ZSO mora biti formirana u skladu sa četiri potpisana sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a prvi Briselski sporazum ratifikovala je čak i Skupština Kosova, na čijem se čelu Konjufca nalazi, pa možda hoće da kaže da je i mandat tog tela počeo sa njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari