Petković nakon sastanka u Briselu: Prvi put u Briselu o konkretnim koracima za formiranje ZSO 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se danas u Briselu, u novoj rundi pregovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, po prvi put razgovaralo o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

„Imali smo duge i teške razgovore, i bez obzira što oni nisu nimalo prijatni, važno je da razgovaramo, jer je to način na koji čuvamo mir, i pre svega, štitimo naš narod na Kosovu i Metohiji. Važno je da razgovaramo i zbog normalizacije odnosa, jer samo tako možemo da sačuvamo stabilnost na celom Zapadnom Balkanu“, naglasio je Petković u izjavi novinarima.

On je preneo da se konkretno danas, na nivou glavnih pregovarača, razgovaralo o tome kako nastaviti sa procesom implementacije i u prvom redu formiranja ZSO, jer je to, podvlači, ono što je prva obaveza koja je dogovorena u Ohridu.

„Verujte, posle toliko godina danas smo prvi put u okviru trilateralnog sastanka, razgovarali o najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO. Tačnije, šta je to što Upravljački tim treba da uradi, a u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Jasno je utvrđeno da prvi korak u formiranju ZSO jeste predstavljanje nacrta statuta koji je izradio Upravljački tim i to u okviru dijaloga na viskom nivou“, objasnio je Petković.

On je istakao da je utvrđen i tekst deklaracije o nastalim osobama, koji će biti zvanično usvojen tokom sastanka na visokom nivou.

To je, kaže, važno, pre svega, zbog porodica svih onih koji se vode kao nestali.

„Tu bih dodao da smo posebno vodili računa o svim terminima, i da nismo prihvatili onaj koji se pominje u međunarodnoj konvenciji o prisilnom nestanku, zato što smo vodili računa da ne ugrozimo interese države Srbije“, podvukao je Petković.

Preneo je da se razgovaralo i o energetici, te da je dogovoreno da se ti razgovori nastave sa operaterima.

Naveo je da je bilo reči i o registarskim tablicama, u vezi kojih je posebno istakao kršenje svih sporazuma od strane Prištine vezano za tablice i slobodu kretanja s obzirom da Priština krši i poslednje dogovore i iz septembra 2021. i dogovor od 23. novembra 2022. godine.

„Mi smo izašli i sa konstruktivnim predlozima. Priština je to za sada odbila, ali u svakom slučaju je najvažnije da insistiramo na miru, da gledamo kako da razgovaramo i rešavamo probleme na miran način. Svako zaustavljanje naših ljudi, vozila ili saniteta, nije način na koji je moguće ostvariti normalizaciju odnosa. Važno je da pronalazimo rešenja i zato misleći pre svega na srpski narod na KiM koji moramo da zaštitimo, bitno je da u Briselu vodimo računa kako da oni ostanu bezbedni, jer vidite da smo svi svedoci svakodnevnih napada. I o tome smo otvoreno govorili ovde, o svim incidentima, napadima i svemu onome što Priština kroz svoje jednostrane poteze čini“, istakao je on.

Petković je kazao da se razgovaralo o nizu značajnih pitanja, kao i da će razgovori biti nastavljeni, jer je to je jedini način za napredak.

„Mi smo pokazali konstruktivnost, da poštujemo sve ono na šta smo se obavezali, i kada je reč o svim prethodno postignutim sporazumima i dogovor iz Ohrida, uz naše jasno iskazane crvene linije kada je reč o tome koliko možemo da idemo u procesu implementacije“, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari