Petković: Vučić se uputio u Rašku zbog upada kosovskih oružanih snaga na sever Kosova 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku zbog upada kosovskih oružanih snaga na sever Kosova i Metohije, gde će se sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova, najavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je rekao da je situacija drmatična i da ima na desetine povređenih Srba u akciji kosovske policije i Rosu na severu Kosova, kao i da je u Zvečanu ranjen Srećko Sofronijević i da se lekari bore za njegov život.

„Među desetinama povređenih, upucan je i teško povređen Srećko Sofronijević (36), čovek kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život. Direktor bolnice rekao je da je pogođen u grudi i da će mu izvaditi metak koji je zaglavjen u plućnom krilu. Do toga je dovelo divljaštvo (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija“, naglasio je on.

Petković je kazao da je ovo sedmi upad kosovske policije u srpske sredine, gde su „rafalima zasuli“ Severnu Mitrovicu i Zvečan i ocenio da je namera Kurtija da time „proizvede sukobe širih razmera“.

On je naveo da su Srbi sprečili jedinice specijalne kosovske policije da dođu do tehničke škole u Severnoj Mitrovici, a da su isto učinili i u Zvečanu, gde su ih „pod rafalima“ oterali jer su upadali u magacine i privatne kuće.

„Kada su se vratili u bazu ‘Belvedere’, šest oklopnih vozila krenulo je na sever i narod ih je ponovo sprečio kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj tako što su jedinice Rosu napale i pucale na goloruki srpski naord koji brani svoje pravo na život“, istakao je on.

Petković je na konferenciji za novihnare nekoliko puta premijera Kosova Aljbina Kurija nazvao psihopatom i rekao da je prevršio svaku meru.

Petković je rekao da je „goloruki narod“ uspeo da otera pripadnike ROSU koja je krenula na ka Tehničkoj školi, kao i da je „narod sprečio šest oklopnih vozila kod mesta Rudare“, gde su jedinice Rosu bojevom municijom gađale „goloruki srpski narod“.

On je istakao da je glavno pitanje šta će preduzeti međunarodna zajednica i Kfor kao jedina oružana snaga prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Još jednom pozivamo i Kfor i međunarodnu zajednicu da hitno reaguju. Ako Kfor nije spreman da zaštiti srpski narod – ima ko hoće“, poručio je Petković.

On je pozvao Srbe na Kosovu da ne nasedaju na provokacije i poručio da ovakvima akcijama Priština želi da izazove sukob većih razmera.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Petković: Vučić se uputio u Rašku zbog upada kosovskih oružanih snaga na sever Kosova”

  1. Vučić je jedna kukavica koja neće reagovati i da ubiju poslednjeg Srbina dole.

  2. Zašto u Rašku, nisu tamo upali? Neka ode sa „stubovima odbrane“, Radojičićem i Veselinovićem, na KiM da odbrane Srbe.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.