Predsednik Demokratske partije Albanaca i opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da će albanski politički predstavnici iz država Zapadnog Balkana tražiti formiranje „prirodne Albanije“ i revidiranje Londonske konferencije i Berlinskog kongresa.


Mustafa je učestvovao na skupu albanskih političara održanom u nedelju u Tirani na poziv političkog analitičara Koče Danaja. Kako je juče kazao, skupu su prisustvovali „politički predstavnici Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, zapadne Makedonije, Kosova i Albanije, koji su tražili rešenje za probleme Albanaca koje žive u različitim zemljama“.

– Zaključak skupa je da ćemo tražiti revidiranje Londonske konferencije iz 1913, kao i Berlinskog kongresa, da bi se ispravile greške prema Albancima koje su nastale nakon povlačenja turske imperije. Ne radi se o formiranju velike Albanije već „prirodne Albanije“, prirodnoj zajednici svih Albanaca koji sada žive u različitim državama“, rekao je Mustafa. On je naveo da će se na „rešavanju albanskih problema u regionu i eventualno formiranje takozvane prirodne Albanije raditi isključivo mirnim i demokratskim putem kroz dijalog koji nema alternativu“.

Prema oceni predsednika Partije za demokratsko delovanje Rize Halimija, jedinog albanskog poslanika u Skupštini Srbije, radi se o „promociji koncepta jednog političkog analitičara koji nema političku težinu i o političkom marketingu“. Halimi nije bio na skupu u Tirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari