POKS: Prebaciti posmrtne ostatke Mihajla Pupina u Srbiju čim prođe korona virus

Ostavite komentar


  1. Lepo. Pitanje je da li će SAD dozvoliti prenos jer je Pupin u prvom redu dugo živeo (i umro) kao njihov državljanin. Treba proveriti da li je Pupin možda u svom testamentu naveo da želi da bude sahranjen u Srbiji?

  2. Bas sinoc na jednoj TV je bila report.od pre nekoliko godina o toj inicijativi .dr.Radmila Milentijevic je sve lepo objasnila -potrebna je dozvola od naslednika tj.M.Pupin je imao cerku koja nije imala dece tako da posto je imao jos 3 sestre treba naci njihove praunuke da to odobre .Inace ,Patrijarh je predlozio da na ulazu u Hram Sv.Save budu (levo i desno od ulaza) budu polozene kosti dva nasa velikana -Tesle i Pupina .Moja podrska .

  3. Ko boga vas molim odustanite od ove akcije. To Pupin nije zasluzio,nije ovo Srbija o kojoj je o nsanjao i mnogo doprineo,njenim uspesima.Mi smo , sve to uspeli da prokockamo. Ako dodje u Srbiju preti mu opasnost kao i Tesli,da zauvek ostane u nekoj tegli u tudjoj kuci.

  4. A šta je sa J. B. Titom, Dimitrijem Tucovićem ili npr. Slobodanom Miloševićem. Što se tiče prostora ispred Hrama i crkve od Krušedolske, Nebojšine pa do Skerlićeve (dakle i Narodna Biblioteka Srbije) su porta hrama i crkve. A u porti se sahranjuju viđeniji građani i ktitori kao i monasi i monahinje u porti manastira. U porti Saborne Crkve sv. Arhanđela Mihajila u Beogradu su sahranjeni Vuk Karadžić i Dositej Obradović.
    Što se tiče Tesle i Pupina podržavam inicijativu da se kanonizunu u svece pogotovo Tesla (neki govore da Tesla koji je kremiran ne može biti proglašen za sveca jer nema mirotočive mošti, ali šta je sa svetim Savom) tako da Teslina urna kao sveca može biti sahranjena u velelepnoj kripti hrama. Još jednu inicijativu bi pokrenuo a to je da se kripta crkve Svetog Marka otvori za javnost jer su u njoj sahranjeni poslednji Obrenović, kralj Aleksandar i kraljica Draga.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.