Politička utakmica Albanaca za izbor sastava Nacionalnog saveta u sportskoj hali u Bujanovcu 1Ambasador Bratu i ministar Žigmanovu danas u Bujanovcu. Foto:V.R./Danas

U novom sazivu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) na osnovu današnjeg glasanja na elektorskoj Skupštini deset mesta imaće koalicija četiri partije okupljene oko Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, dok je pet mandata pripalo Alternativi za promene (AP) Šćiprima Arifija, predsednika Opštine Preševo, potvrđeno je novinaru Danasa iz RIK-a.

Od ukupno 523 elektora, današnjoj Skupštini za izbor novog sastava NSA prisustvovalo je 512 ili 97,8 procenata. Skupština je počela u 10 sati prepodne u objektu Sportske hale „Mladost“ u Bujanovcu, koja je odabrana iz bezbedonosnih i razloga što ni jedan drugi objekat nije u trenutku povišenih tenzija obezbeđivao uslove za održavanje jednog ovakvog skupa.

„Sve je proteklo u najboljem redu. Bez i jednog incidenta. Mi smo jako zadovoljni, kako je sve proteklo u skladu sa tekovinama demokratije i u skladu sa zakonskim procedurama. Svi subjekti uključeni u ovaj proces od našeg ministarstva, preko Koordinacionog tela, RIK, policije, pokazali su potpunu spremnost zajedno sa Albancima koji su učestvovali u izbornom procesu da sve bude u najboljem redu“, izjavio je za Danas Tomislav Žigmanov, Ministar za ljudska i manjinska prava koji je boravio u Bujanovcu.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni šef misije OESCE u Srbiji, ambasador Jan Bratu, koji je takođe bio u Bujanovcu. Bratu nije davao izjave za medije, ali je imao susret sa svim akterima ovog političkog procesa.

Politička utakmica Albanaca za izbor sastava Nacionalnog saveta u sportskoj hali u Bujanovcu 2
Gužva ko za neki sportski događaj. Foto:V.Ristić/Danas

U samom Bujanovcu danas je bilo mirno. Niko nije očekivao da će se ovaj politički događaj desiti na „sportskom terenu“ u hali gde nastupaju fudbaleri, košarkaši, rukometaši.

„Ovo je bila politička utakmica između samih Albanaca. Sve ovo mogli smo i ranije da rešimo, ali jednostavno nama uvek treba neki posrednik“, ocenuo je u izjavi za Danas, Velji Arifi, koji priznaje prolazeći pored ovog sportskog objekta da ga „politika ne interesuje, dok u Srbiji stradaju deca u oružanim napadima na škole i obične ljude“.

Na društvenim mrežama gde su objave Albanaca, moglo se tokom današnjeg dana pročitati niz oprečnih stavova, između dve političke frakcije, one koju predvodi Šćiprim Arifi aktuelni predsednik Opštine Preševo i one koju predvodi Narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi.

Politička utakmica Albanaca za izbor sastava Nacionalnog saveta u sportskoj hali u Bujanovcu 3
Ambasador Jan Bratu i ministar Tomislav Žigmanov u Bujanovcu. Foto:V.Ristić/Danas

Elektorska Skupština za izbor 15 članova Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), nakon novembarskih izbora 2022. godine pokazala je duboku podeljenost unutar ove etničke zajednice koja nakon poslednjeg popisa u Srbiji ima nešto više od 60.000 ljudi.

I posle elektorskih izbora jasno je da će sve političke partije, i dve liste koje su učestvovale na današnjim izborima imati svoje predstavnike u „timu“ novog saziva Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Glasanje u sportskom objektu u Bujanovcu obezbeđivali su pripadnici policije u civilu, a ceo proces odvijao se u skladu sa zakonskom procedurom koju su kontrolisali ljudi iz RIK-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari