Politički savet DS predstavio predlog ustavnih promena 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Politički savet Demokratske stranke (DS) predstavio je danas predlog ustavnih promena u oblasti pravosuđa, navodeći da je to nasušna potreba Srbije, a ne samo obaveza preduzeta akcionim planom za poglavlje 23 u procesu evropskih integracija Srbije.

Predsednik Političkog saveta Zoran Lutovac rekao je na konferenciji za novinare da su radili šest meseci na predlogu i da će svoj predlog staviti na sajt kako bi o njemu otvorili javnu raspravu.

U maju 2015. godine bio je formiran akcioni tim Skupštine Srbije koji je vodio debatu o promenama izbornog sistema, ali je to bila akcija za jednokratnu upotrebu, dodao je Lutovac.

Bez nezavisnog pravosuđa, nema ni zaštite ljudskih prava, ni političkog sistema koji neguje demokratsko uređenje, rekao je Lutovac i napomenuo da će Srbija i zbog procesa evropskih integracija morati da menja Ustav kako bi ga upodobila sa pravnim tekovinama Unije.

Promene Ustava mogu biti parcijalne i sveobuhvatne i tu ima i pozitivnih i negativnih strana. Važno je da se kod promena važna pitanja kao što je pravosuđe ne zamagle visokopolitizovanim temama poput broja poslanika ili preambule, predočio je Lutovac.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Lutovac je rekao da je DS spremna da razgovara, ali da se mora znati da su ti razgovori ograničeni preuzetim obavezama – Ustavom Srbije i Briselskim sporazumom.

Lutovac je, kada je reč o reformi pravosuđa koju je DS vodila, naglasio da je i unutar stranke bilo mišljenja da neka rešenja nisu odgovarajuća, iako su namere bile dobre i da će ustavne promene biti okvir za neophodnu reformu pravosuđa.

Profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković ukazao je da postojeći ustavni i zakonodavni okvir ostavljaju prostor za neprimereni politički uticaj na pravosuđe, zbog čega predlažu da se političke figure sklone iz članstva u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca.

Predlog ustavnih promena predviđa stalnost sudijske funkcije, bez članstva zakonodavne i izvršne vlasti u Visokom savetu sudstva, kojem se daje pravo da daje saglasnost na sudski budžet koji se ustanovljava u okviru budžeta Srbije, rekao je on.

Marinković je naveo i da se njihovim predlogom Tužilaštvo navodi kao nezavisan i samostalan državni organ, kako bi se podržala njegova samostalnost u odnosu na političke grane vlasti, a predviđeno je i da u Državnom veću tužilaca ne može biti političara.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari