Pomaže li podrška SDA protestima Vučiću ili građanima? 1Sulejman Ugljanin Foto: Istinomer

Podrška lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina građanskim protestima u Srbiji i poziv patriotama Sandžaka „bez obzira na veru i naciju“ da se priključe u ispoljavanju građanske neposlušnosti, jer im je „dosta lažnih obećanja, zločina i korupcije“, različito se tumači u Sandžaku.

„Kažu da se konac kida gde je najtanji, a zulum kada je najveći. Ovaj zulum u Srbiji je prešao svaku meru i zato mislim da će ovaj režim da padne. Građani su, konaćno, odlučili da se suprostave mostrumu koji se zove velikosrpska politika, a koji predviđa da istrebi sve koji se sa njima ne slažu“, kazao je Ugljanin na konferenciji za novinare i dodao da „čitavim svojim bićem podržava proteste širom Srbije“, jer „narod može sve, a ovo je u skladu sa Ustavom zemlje, u skladu sa izbornim zakonima, jer je vlast obećala jedno, a bori se za drugo“.

Ova izjava nekada neprikosnovenog bošnjačkog lidera nije nešto što već nije bilo u  njegovom retoričkom repertoaru. Različito se komentariše i u iskrenost se mnogo ne veruje.

Urednik portala Sandžačke, koji je nekada bio blizak Ugljaninovoj političkoj opciji, Nedžad Smailagić ocenio je da „očigledno da izjava pomaže Vučiću i režimu“.

„Prorežimska mašinerija u Srbiji će to da iskoristi da opoziciju predstavi kao antisrpsku i kao nekog koga podržava Ugljanin, koji je žigosan kao navodni separatista. On svojom deklarativnom podrškom protestima i pozivom građanima Sandžaka da im se pridruže daje direktnu podršku vladajućem režimu. I političkom laiku je postalo jasno, da onome koga on podržava, posebno retorikom kojom to radi, čini medveđu uslugu“, naglašava Smailagić.

Predsednik novopazarske nevladine organizacije Akademska inicijativa “Forum 10” Fahrudin Kladničanin podseća da sve tri bošnjačke političke partije iz Sandžaka “imaju specifično dobre odnose sa Beogradom”.

„Neko će pomisliti da će se hiljade građanki i građana Sandžaka odazvati apelu Sulejmana Ugljanina, jer narod može sve, ali to se, naravno, neće dogoditi. Pitanje je, koja frakcija unutar SDA Sandžaka poziva narod na buđenje i pobunu. To je iskorišćavanje trenutnih političkih dinamika u Srbiji. Pobune će biti koliko i dolaska plavih šlemova pre neku godinu“, zaključuje Kladničanin.

Za Aladina Paučinca, predsednika novoformirane Inicijative slobodnih građana (ISG), obaveza svih je da pomognu da se ostvari zajednički cilj, “pa i njegov”. Paučinac smatra da posebno “domaće političke elite treba da pozovu svoje pristalice da se pridruže protestima”: „Subota, u 14h, biće prva i prava prilika da se proveri ko je u pravu i čiji poziv ima veću jačinu.“

Novi Pazar se nalazi među gradovima u Srbiji u kojima će biti organizovan protest i blokada puta u subotu Još nije poznato ko je organizator, niti se zna koja saobraćanica će biti blokirana.

Društvenim mrežama “kruže” tri lokacije: centar grada, ispred zgrade gradske uprave, petlja na magistralnom putu Novi Pazar – Raška i raskrsnica na „jadranskoj magistrali“ i ulasku u grad.

U Policijskoj upravi Novi Pazar potvrđeno da skup još nije prijavljen, niti se zvanično zna lokacija za održavanje protesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari