Moramo pronaći snage za pomirenje, uprkos strašnim žrtvama, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić juče u Donjoj Gradini na komemoraciji povodom 65. godišnjice od proboja logoraša iz Jasenovca. U RS je juče obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima i antifašistima različitih nacionalnosti počinjenog u NDH u Drugom svetskom ratu.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služena je Sveta arhijerejska liturgija, a zatim su na grobnom polju „Topole“ prisutni položili vence, zapalili sveće i odali poštu nevinim žrtvama. Molitvu jevrejskim žrtvama u Jasenovcu čitao je beogradski rabin Isak Asiel, počast ubijenim Romima odao je direktor Muzeja romske kulture Dragoljub Acković, a učesnicima komemoracije obratio se i predsednik Udruženja izraelskih ratnih vojnih zarobljenika Ram Doron.

– Ovo je jedan težak dan za naš narod i trenutak u kojem smo ujedinjeni sa romskim i jevrejskim narodom, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić. „Uprkos strašnim žrtvama, moramo pronaći snage za pomirenje i to je poruka koju hoću da pošaljem danas iz Banjaluke, iz Repubike Srpske, to je poruka koju šaljem i iz Beograda, kao predsednik Srbije“, rekao je Tadić. Predsednik Srbije je novinarima izjavio da narodi moraju pronaći snage da zajedno žive u budućnosti, kao dobri susedi i pronaći odgovore za iskušenja koja nas očekuju.

Podsetio je da je proteklih dana i sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem razgovarao o načinima da se ostvari kvalitetan iskorak u međudržavnim i međunacionalnim odnosima. Prema Tadićevim rečima, takve razgovore moguće je voditi i sa bošnjačkom političkom elitom. Tadić je rekao da nedavno usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici, kao i sve ostale odluke parlamenta Srbije, ne mogu ugroziti odnose Srbije i RS.

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je RS garancija da se zločin nad Srbima u Bosni i Hercegovini više nikada neće ponoviti i poručio da BiH mora da prizna da je u Jasenovcu počinjen genocid. „Republika Srpska se ne može dovoditi u pitanje. Za nas je ona svetinja i biće branjena kao takva, ali ona je sigurno utočište ne samo za Srbe, već za sve narode koji žele da žive u njoj“, poručio je Dodik.

Član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović rekao je da je srpski narod u prošlosti preživeo brojna stradanja, ali da danas stoji okrenut budućnosti insistirajući na vrednostima humanizma na kojima počiva savremena Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari