Ponoš: Vučić će uvesti sankcije Rusiji, on se ne bavi ni srpskim ni ruskim interesima, nego samo opstankom na vlasti 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Predsednik pokreta Srbija-centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je večeras da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvesti sankcije Rusiji, jer je to u subotu saopštio u „obraćanju naciji“, i da je to i razlog zbog čega odlaže formiranje Vlade.

On se ne bavi ni srpskim ni ruskim interesima, nego samo opstankom na vlasti, a Rusiji još ne uvodi sankcije zato što njegovo glasačko telo to ne podržava, istakao je Ponoš u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova.

Kako je objasnio, Vučić je u subotu počeo sa ubeđivanjem glasačkog tela i „te njegove nedeljne vikend-propovedi postaće uobičajene“, što će se videti u budućem izveštavanju televizija i štampanih medija pod njegovom kontrolom.

Prema mišljenju Ponoša, Vučićevo reagovanje je zakasnelo, a šteta zbog neuvođenja sankcija Rusiji, makar i po pitanju uvoza kavijara, već je napravljena i ne može da se popravi.

Naravno da treba da se uvede neki vid sankcija, ne mora kroz svih osam paketa, dodao je on.

Šteta je, dodao je Ponoš, napravljena i u Evropskom parlamentu, gde nije nevažno raspoloženje evroparlamentaraca prema Srbiji.

Ponoš smatra da se ovakvim ponašanjem vlasti Srbija sve više udaljava od Evropske unije, iako je to strateška prilika za državu i naciju da uhvati korak sa vremenom.

Komentarišući Vučićeve tvrdnje o snabdevanju Srbije energentima, Ponoš je ukazao da je predsednik Srbije rekao da se nafta od Rusije nabavlja 20 odsto jeftinije od tržišne cene, dok se gorivo na benzinskim pumpama prodaje po ceni kao da je iračka, a tu razliku neko uzimao kao višak profita.

Ponoš o Deklaraciji o reintegraciji Kosova: Niko me nije zvao da je potpišem, to je bio desničarski uranak

Ponoš je upozorio da rat u Ukrajini danas nije ono što je bio kada je počeo, jer je sada na rubu nuklearnog i diplomatija radi „iza scene“, a sve to tiče se i Srbije.

Predsednik Pokreta Srbija centar – SRCE Zdravko Ponoš, gostujući večeras u Utisku nedelje, rekao je da ga niko nije zvao da potpiše Deklaraciju o reintegraciji Kosova u ustavno – pravni okvir Srbije.

Kako je naveo, niko ga nije zvao zato što znaju da ne treba da ga zovu.

– To je bio jedan desničarski uranak koji se ne razlikuje suštinski od majskog uranka na levici. To se ne tiče nikoga osim onih koji budu na tom uranku“, istakao je Ponoš, prensoi Nova.rs.

Što se tiče sadržaja, tu postoji neka grupa intelektualaca koja relativno redovno potpisuje peticije oko važnih nacionalnih tema, proglasa i oni su to opet potpisali, dodao je on.

„To nije ništa novo. To mu dođe kao Dan mrmota. To mu u filmskom žanru dođe kao ljubavna komedija sa elementima fantastike, takvi su i predlozi kako da se ostvari taj cilj koji je deklarisan. Ovde se jedino razlikuje ta priča što su sad tome prisustvovale i neke političke partije“, objasnio je svoje viđenje Deklaracije koju su usvojile Dveri, Zavetnici, Novi DSS, POKS i Narodna stranka i grupa intelektualaca na čelu sa profesorom Milošem Kovićem, Matijom Bećkovićem, Slavenkom Terzićem i drugima.

Na konstataciju da je tu bila prisutna i Narodna stranka kojoj je nekada i sam prisustvovao, Ponoš je odgovorio: „Da mi je bilo sve po volji i dalje bih bio u toj stranci“.

Motivi i ciljevi koji su u Deklaraciji napisani, prema njegovim rečima, zvuče kao plemeniti ali ne zna kako će da se ostvare.

„Za državu i naciju ne vidim da to ima nekog značaja, i nije to prvi put. Sa stanovišta organizovanja desnice i grupisanja to svakako ima značaja i ja im čestitam“, rekao je Ponoš.

Narodna stranka, Zavetnici, pokret Dveri, Novi DSS i POKS nedavno su objavili proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije. Oni su pripremili Deklaraciju o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno – pravni poredak Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari