Popović: Nuklearni centar za medicinu namenjen onkološkim pacijentima, ne za energiju 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio je danas da će Nuklearni centar za medicinu i industriju, čija je izgradnja najavljena, biti naučno-istraživački reaktor i naglasio da se on neće koristiti u energetske svrhe.

Popović je za televiziju Prva rekao da je u Srbiji „enormno povećan broj onkoloških bolesti“, a razvojem nuklearnih tehnologija za medicinu, dijagnostiku i lečenje „država želi da uhvati korak sa ostatkom sveta“.

„Ovaj centar nije za energetsku primenu. Ovaj centar je za primenu u mirnodobske svrhe. Pre svega, koristiće se za dijagnostiku, odnosno proizvodnju radiofarmaceutika koji će se koristiti za dijagnostiku i lečenje onkoloških obolenja“, kazao je Popović.

Kada je reč o industriji, istakao je, da će se tu proizvoditi poluprovodnici, kojih, prema njegovim rečima, nema na svetskom tržištu.

„Pre svega silicijuma, a takođe koristiće se i za dijagnostiku velikih neutronskih motora – avionskih, železničkih…“, objasnio je ministar.

Naglasio je da u Rusiji postoji osam takvih centara, a u Evropi 14, ali da su „svi stari“ preko 40 godina i naglasio da će ta ustanova u Srbiji biti u potpunosti moderna i bezbedna.

Popović je istakao je da se nada da će izgradnja tog centra početi do kraja 2022. i dodao da bi trebalo da traje četiri – pet godina.

Kazao je da smatra da bi u budućnosti Srbija trebalo da ima svoju nuklearnu elektranu, koja bi obezbedila „najjeftiniju i najčistiju energiju“.

„Ali to je proces od jedno 15, 20 godina od danas, realno od današnjeg dana, kada bi se postigao konsenzus u Srbiji. Ove stvari ne treba koristiti u dnevno političke potrebe. Ovo su stvari o kojima treba najeminentniji stručnjaci da razgovaraju“, rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari