Poslanici dela opozicije optužuju Orlića da je onemogućio ulaganje opozicionih amandmana 1BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Glavna ideja sazivanja sednice o rebalansu budžeta po hitnom postupku bila je da se onemogući opozicija da dopuni dnevni red svojim predlozima zakona i da se pripremi za sednicu, ocenili su poslanici većine poslaničkih opozicionih grupa na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Poslanici opozicionih stranaka Ujedinjeni, Demokratske strane, Moramo-Zajedno, Narodna stranka i Zeleno -levi klub su na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije optužili su Vladimira Orlića, predsednika parlamenta i vladajuću većinu da na ovaj način sprečavaju opoziciju da iskoristi vreme koje je za nju predviđeno u parlamentu.

Predsednica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić rekla je da je i ova sednica na kojoj će se, kako je navela, razmatrati izmena najvažnijeg zakona, zakazana po hitnom postupku, “preko kolena, pa i preko noći u roku od 24 sata”.

“Od konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine 2. avgusta ne postoji sednica koja je zakazana na normalan i redovan način. I pored toga što je sednica u redovnom zasedanju od 1. oktobra mi nemamo redovna zasedanja, nego se sednice zakazuju od danas do sutra. To nam skraćuje vreme za pripemu amandamana, a amandamni su jedini alat opozicije da utiče na zakone“, rekla je Tapić.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović ukazao je na kršenje zakona i „zloupotrebu hitnosti procedure zakazivanja sednice“.

„Svaka sednica do sada, uključujući i ovu o rebalasu budžeta vladajuća većina je zakazala po hitnom postupku sa namerom da onemogući poslaničke grupe opozicije da se spreme za sednicu. U tom smislu su juče zabranili i svim saradnicima u poslaničkim klubovima da budu u parlamentu. To neće sprečiti sve nas da na plenumu govorimo o tome“, rekao je Jovanović.

Radomir Lazović, poslanik poslaničke grupe Moramo rekao je da ovakvo zakazivanje sednice pokazuje da se „radi o opstrukciji“ i dodao da je obaveštenje o znački kojom se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu kako se nosi dobijeno dve sedmice pre praznika.

„A najvažniji zakon na 300 strana, sa tabelama, milijardama evra, zaduženjima i inflacijom dobili smo 24 sata ranije obavštenje. Oni dobro znaju šta rade i žele da nam uzmu vreme kako bi imali što manje vremena da se pripremimo“, rekao je Lazović.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kazao je da je opozicija prisutsvovala sednici Kolegijuma i da su pokušali da ukažu na nepravilnosti predsedniku Skupštine na način na koji je sazvana danšnja sednica parlamenta A poslanik Moramo -Zajedno, Aleksnadar Jovanović Ćuta saglasio se sa kolegama i istakao da je Skupština „postala mesto kršenja zakona“.

On je dodao da su poslanici opozicije izabrani ispred naroda da ga predstavljaju u parlamentu, a da im je, kako je kazao, to onemogućeno.

Poslanici su se saglasili da sve ovo pokazuje i strah vladajuće većine koja onemogućava opoziciju da govori, ističući da je sporno što je sednica o rebalansu budžeta zakazana na prečac, jer vlast očigledno nešto želi da sakrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari