Poslanici SNS uplašeni od obojene revolucije, u raspravi upozorili građane da će biti odgovorni 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici vladajuće koalicije veći deo današnje skupštinske rasprave posvetili su kritikama građana koji protestuju zbog zakona o eksproprijaciji i zakona o referendumu, kao i optužbama da su protesti u stvari „obojena revolucija“ koju finansira „strani faktor“, te da protestima upravljaju stranci „jer lideri opozicije nisu dovoljno pametni za tako nešto“.

Poslanici su upozoravali građane da su izmanipulisani i da će biti odgovorni ako zbog protesta nekome bude ugrožen život.

Najaktivniji u raspravi o zakonu o patentima do sada je bio poslanik SNS-a Veroljub Arsić koji je rekao da želi da govori o patentu „obojenih revolucija“ koje se uvoze iz inostranstva, a u Srbiji je konkretno cilj smena Aleksandra Vučića „zbog Bosne i Hercegovine i Kosova“ jer, dok je Vučić na vlasti, kako kaže „ništa neće biti urađeno na štetu Srbije“.

Poslanik je u više navrata dobio reč i ponavljao da je „obojena revolucija“- nasilna promena vlasti i uvek je izgovor da ta zemlja nije dorasla demokratskim standardima.

„Ali se zaboravlja da se kaže da je uvek finansirana sa strane i da se ne izvodi zbog uvođenja demokratije već je reč o političkom, vojnom ii ekonomskom interesu“, rekao je Arsić, a kao loše primere naveo Siriju i Ukrajinu.

Poslanik je kritikovao proteste rekavši da organizatori tamo „ne vode svoju decu, već manipulišu mladim ljudima“, a nekoliko puta se obraćao Savi Manojloviću iz pokreta „Kreni – promeni“.

„Savo i ekipa misli da će manipulisanjem ostvariti političke i ekonomske ciljeve a to je nastavak pljačkanja Srbije. Srbije koju mi iskreno volimo, a oni vole samo svoj džep“, rekao je Arsić.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović upozorio je da se blokadama puteva ugrožavaju životi bolesnika koji moraju što pre biti transportovani u velike centre i pitao „da li će na svojoj duši nositi živote onih kojima je Srbija obezbedila sve da budu spaseni“.

Fehratović je rekao da su protesti važan instrument, ali da mogu biti zloupotrebljeni.

On je dodao da je ipak podržavao proteste protiv vlasti posle petog oktobra kada su radnici u Novom Pazaru odsecali sebi prste i štrajkovali glađu, a tadašnja vlast bila gluva za njihova prava.

Poslanica SNS-a Aleksandra Tomić govor je posvetila upozoravanju građana da nipošto ne smeju da veruju onima koji protestuju.

Svoje partijske drugove pozvala je da se ugledaju na predsednika Vučića u Gornjim Nedejicama koji je razgovarao sa građanima o svim temama i istakla da tako i oni treba da razgovaraju sa onima koji su zabrinuti za ekologiju.

Raspravi u skupštinskoj sali trenutno prisustvuje tridesetak narodnih poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari