Koliko je potpisa potrebno za liste u Beogradu i drugim gradovima i opštinama 1foto FoNet TV

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić raspisao je jutros izbore za Beograd i još 64 gradova i opština u Srbiji, a do 20 dana pred izborni dan 17. decembar, teče postupak kandidovanja, kada se podnose izborne liste kandidata, podržane potpisima građana.

Na ranijim izborima se dešavalo da pojedine liste osvoje manje glasova, nego što je bilo potrebno overenih potpisa građana da budu kandidovane.

Narodna skupština usvojila je izmene Zakona o lokalnim izborima 4. februara 2022. godine, uoči izbora 3. aprila koji su održani po tim pravilima u Beogradu i još nekoliko gradova i opština.

Zakon o lokalnim izborima od tada drugačije propisuje broj potpisa potrebnih za proglašenje izborne liste i vezuje ga za broj birača u jedinici lokalne samouprave – JLS (gradu, opštini).

Za razliku od prethodnog rešenja, po kome je uslov bio najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi (osim za JLS sa manje od 20.000 birača, gde je traženi broj bio 200), sada je definisano da je za proglašenje izborne liste potrebno da je svojim potpisima podrži:
– 200 potpisa u JLS koja na dan raspisivanja ima najviše 20.000 birača;
– 300 potpisa u JLS koja na dan raspisivanja ima najviše 30.000 birača;
– 500 potpisa u JLS koja na dan raspisivanja ima najviše 50.000 birača;
– 600 potpisa u JLS koja na dan raspisivanja ima najviše 70.000 birača;
– 800 potpisa u JLS koja na dan raspisivanja ima najviše 100.000 birača;
– 1.000 potpisa u JLS koja na dan raspisivanja ima najviše 500.000 birača;
– 3.000 potpisa u JLS koja na dan raspisivanja ima više od 500.000 birača.

U slučaju da se lokalni izbori održavaju odvojeno od republičkih ili parlamentarnih, lista nacionalne manjine koja učestvuje na lokalnim izborima mora prikupiti polovinu potrebnih potpisa – od 100 do najviše 1.500, u zavisnosti od broja birača u JLS.

Na lokalnim izborima, izborna lista može imati položaj izborne liste nacionalne manjine samo ako prema podacima poslednjeg popisa na teritoriji te opštine/grada žive pripadnici te nacionalne manjine i ako je procenat pripadnika te nacionalne manjine.

Pomenutim zakonskim promenama uvoden je i mehanizam „izazova“, po kome stranke koje su osvojile više od 2 odsto glasova mogu zahtevati proveru dela izbornih materijala.

*Izvor: Centar za slobodne izbore i demokratiju – CeSiD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari