Potpredsednik Vlade Kosova i Kamberi o položaju Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi 1foto FoNet Ljiljana Stojanović

Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi razgovarali su danas o  „teškom i diskriminatornom položaju“ Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

 

Iz Vlade Kosova je saopšteno da su Bisljimi, prvi potredsednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog i Kamberi, razgovarali o „teškom i diskriminatornom položaju koji Aabanci doživaljavaju u Preševskoj dolini“.

„Umesto da se stvori neophodan institucionalni prostor za garantovanje kolektivnih prava Albanaca, Srbija im stvara prepreke i poteškoće, ograničavajući ih na ovaj način zbog njihove etničke pripadnosti“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Kamberi izneo četiri predloga u cilju stvaranja zakonskih mehanizama za zaštitu prava i sloboda manjina, dok Skupština Srbije odbija da ih raspravlja, ostavljajući ih van dnevnog reda.

„Predlozi uključuju izmene Zakona o slobodnom korišćenju nacionalnih simbola od strane manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda manjina, Zakona o teritorijalnoj organizaciji sudova i izmenu Poslovnika Skupštine“, piše u saopštenju.

Dodaje se da Vlada Kosova „ostaje posvećena zaštiti prava albanske manjine u Srbiji“ i „preduzimanju koraka za rešavanje kršenja prava Albanaca u Preševskoj dolini“.

Vlada Kosova je navela i da ostaje u potpunosti angažovani na rešavanju pitanja licenciranja albanskih lekara iz Preševske doline, koji rade na Kosovu.

Kamberi je lider Partije za demokratsko delovanje (PDD), koja okuplja Alabance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe a u aktulenom sazivu Skupštine Srbije je jedini poslanik albanske nacionalnosti.

Područje te tri opštine Albanci često nazivaju – „Preševska dolina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari