Povodom Dana grada uručena gradska priznanja zaslužnim Subotičanima 1Počasni građanin grada Subotice Šandor Šomođi, foto: Natalija Jakovljević

Subotica je pre 243. godine proglašena kao slobodan kraljevski grad. Povodom proslave Dana grada, 1. septembra, danas su na svečanoj sednici Skupštine grada uručena gradska priznanja „Počasni građanin“ i „Pro Urbe“.

Ovogodišnji „Počasni građanin“ grada Subotice je profesor i doktor ekonomskih i poljoprivrednih nauka Šandor Šomođi, a dobitnici priznanja „Pro Urbe“ su dirigent Maćaš Murenji, doktor pedagoških nauka, prof. dr Josip Ivanović i diplomirani koreograf Miroslav Vojnić Hajduk – Marača.

Počasni građanin, Šandor Šomođi, se zahvalio Subotici na ovom značajnom prinanju.

„Svi smo mi u svom domenu obavljali zadatke poštujući pravila naših struka, sa dužnom odanošću, da bi doprineli njihovom razvoju, ali i razvoju naše sredine i našeg grada“, rekao je Šomođi.

Povodom Dana grada uručena gradska priznanja zaslužnim Subotičanima 2
Foto: Natalija Jakovljević

Kako je naveo gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, 1. septembar je veoma važan datum za Grad Suboticu, jer pored same proslave Dana grada, mnogo je kulturnih i sportskih manifestacija koje se održavaju u okviru obeležavanja ovog dana.

On je kazao da je izuzetno ponosan na ovu izvršnu vlast lokalne samouprave.

Povodom Dana grada uručena gradska priznanja zaslužnim Subotičanima 3
Miroslav Vojnić Hajduk – Marača, foto: Natalija Jakovljević

„Veliki su rezultati postignuti, mnogo je stvari urađeno, i započeto je puno projekata, među kojima su i kapitalni, kao što je rekonstrukcija Opšte bolnice Subotica, rekonstrukcija i izgradnja fudbalskog stadiona. A očekujemo i završetak brze pruge Beograd – Budimpešta. Uskoro očekujemo i realizaciju projekta Čista Srbija“, rekao je Bakić.

Predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor, naveo je da su danas sumirani rezultati postignuti u poslednjih godinu dana, i da je grad uživao podršku republičke i pokrajinske vlade, ali i vlade Mađarske, u finansijskom smislu, za realizaciju bitnih projekata.

Povodom Dana grada uručena gradska priznanja zaslužnim Subotičanima 4
prof. dr Josip Ivanović, foto: Natalija Jakovljević

On je ocenio da su ostvareni neki od ciljeva kao što je očuvanje one Subotice koju svi mi volimo i želimo da sačuvamo i da su nastavljeno i pojedini važni projekti na Paliću.

„Sa jedne strane je nastavljena izgradnja akva parka na Paliću, a da su sa druge strane su obezbeđena sredstva za sređivanje vikend naselja koje je predstavljalo ruglo Palića u samoj blizini turističkih atrakcija“, napominje Pastor.

Dodao je da Subotica danas slavi i 110 godina od predaje na upotrebu Gradske kuće i pojedinih zgrada građenih u stilu secesije na Paliću.

Povodom Dana grada uručena gradska priznanja zaslužnim Subotičanima 5
Maćaš Murenji, foto: Natalija Jakovljević

U nastavku dana, građane očekuje koncert estradne pevačice Zorice Brunclik i orkestra Miroljuba Aranđelovića Kemiša koji će biti održan u 21 čas na gradskom trgu. U slučaju lošeg vremena događaji će se održati u Hali sportova, u Dudovoj šumi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari