Predsedavjući OEBS-a pozdravio puštanje kosovskih policajaca i pozvao na sprovođenj negovog plana 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, pozdravio je danas odluku suda u Srbiji o puštanju tri kosovska policajca na slobodu.

Pretpretresno veće Višeg suda u Kraljevu je danas potvrdilo optužnicu protiv trojice kosovskih policajaca zbog krivičnog dela nedozvoljenog nošenja oružja i ukinulo im pritvor. Ti kosovski policajci su uhapšeni 14. juna i prvobitno im je bio određen pritvor od 30 dana.

Osmani je na Fejsbuku i Tviteru pozdravio današnju odluku suda pozivajući Beograd i Prištinu da počnu sprovođenje „mape puta“ za deeskalaciju i normaliciju odnosa koji je on predložio.

„Kao predsedavajući OEBS pozdravljam odluku o oslobađanju trojice kosovskih polcajaca i pozivam strane da počnu da sprovode mapu puta koju sam predložio za deeskalaciju i normalizaciju. OEBS je tu da podrži ovaj proces“, napisao je Osmani.

Predsedavajući OEBS i šef diplomatije Severne Makedonije objavio je 4. juna „Plan u devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju stanja na severu Kosova“.

Taj plan, kako je tada objasnio Bujar Osmani, „ima za cilj postizanje trajnog mira i stabilnosti na severu Kosova i povratak kosovskih Srba u institucije i demokratske procese“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari