Predsednica Kosova i amerčki ambasador razgovarali o situaciji na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i ambasador SAD Džefri Hovenier razgovarali su danas o najnovijim događajima na severu zemlje, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Predsednica Osmani je istakla posvećenost institucija Republike Kosovo da garantuju bezbedno okruženje za sve građane zemlje u punoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim saveznicima“, navodi se u saopštenju.

Juče je američka ambasada u Prištini naglasila da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

„Sve uključene strane moraju preduzeti korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja dovode u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Ambasada je saopštila da se Sjedinjene Države pridružuju EU pozivajući predstavnike Srbije i kosovske Srbe da ispoštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunile svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije.

Istovremeno, ambasada je istakla da su SAD u skladu sa EU u vezi sa zahtevom Vladi Kosova da odloži sprovođenje odluke o registarskim tablicama.

Iz kabineta kosovske predsednice je saopšteno da je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja danas informisao predsednicu Osmani o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari