Predsednici parlamenata Srbije i Slovenije: Odnosi dve zemlje na uzlaznoj putanji 1Foto: BETAPHOTO/STA/Bostjan Podlogar

Odnosi Srbije i Slovenije nalaze se na uzlaznoj putanji, ocenili su danas u Ljubljani predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednica Državnog zbora Slovenije Urška Klakočar Zupančič i izrazili uverenje da će se saradnja u svim oblastima „nastaviti i unaprediti u budućnosti“.

„Posebno smo zadovoljni saradnjom na ekonomskom planu. Slovenija je jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera, i kada je u pitanju trgovinska razmena, koja iz godine u godinu beleži trend rasta, i kada je reč o investicijama koje dinamično napreduju u oba smera“, rekao je Orlić.

Predsednica Državnog zbora potvrdila je da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu ka njenom punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, na čemu je Orlić zahvalio, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kad je reč o situaciji na Kosovu, pozdravila je napore Srbije usmerene na negovanje dijaloga, očuvanje mira i stabilnosti.

Predsednici parlamenata iskazali su spremnost za dalje jačanje parlamentarnih odnosa, kako kroz lično zalaganje, tako i kroz izuzetno bogate međuparlamentarne aktivnosti i intenzivnu razmenu poseta.

Tokom posete Sloveniji, Orlić se sastao i sa članovima Odbora za spoljnu politiku, Odbora za evropske poslove Državnog zbora i Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom.

Sve sagovornike tokom sastanaka održanih u slovenačkom parlamentu detaljno je upoznao sa aktuelnom situacijom na Kosovu i naporima koje Beograd ulaže kako bi sačuvao mir i stabilnost za sve u regionu, iako neprekidno suočen sa „opasnim jednostranim potezima Prištine, o čemu svedoče i priznanja evropskih zvaničnika, ali i svetskih medija, upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog njegove mudre politike i doprinosa očuvanju mira“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari