Predsednik se konsultuje sa Briselom na dnevnom nivou 1Foto: Bojan Cvejić

Kabinet predsednika Srbije na dnevnom nivou ima konsultacije sa Briselom u vezi sa nastavkom briselskog dijaloga, ali za sada nema nikakvih naznaka o tome kada će biti njegov nastavak, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Aleksandra Vučića.

Kako su nam preneli naši sagovornici, čeka se da „Priština ispuni dogovoreno za formiranje Zajednice srpskih opština“.

– Za sada nema još ništa od njih, pa tako ni plana za neki naredni sastanak u Briselu – odgovorili su iz Vučićevog kabineta na pitanje Danasa kada će predsednici Srbije i Kosova ponovo sesti za sto u Briselu i nastaviti dijalog.

Upitani kakvu će ulogu u tom procesu imati premijerka Ana Brnabić, odnosno da li će dijalog zauzeti isključivo predsedničku formu, susrete Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, sagovornici našeg lista kažu da su to još nepoznanice.

U kabinetu predsednice Vlade, takođe, nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanja da li će ona učestvovati u Briselskom dijalogu, na koji način, i kada će eventualno biti uključena u taj proces.

S druge strane, Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, kaže za Danas isto što je našem listu rečeno u kabinetu predsednika Srbije, da za sada nema zakazanog sastanka Vučića i Tačija u Briselu sa Federikom Mogerini. Međutim, ona nije odgovorila na pitanje zbog čega je takav slučaj. Ranije je najavljeno da bi novi susret mogao da se održi u decembru.

Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači poslednji put su se u Briselu sreli 3. jula. Vučić je tada izjavio da je tokom razgovora sa Tačijem kod Federike Mogerini dogovoren nastavak dijaloga i primena već postignutih dogovora, precizirajući izvesnost formiranja Zajednice srpskih opština, odnosno da tu nema daljih pregovora.

Karakteristično za taj poslednji susret u Briselu bilo je insistiranje predsednika Srbije da EU „veoma ubrza postupak ulaska Srbije u članstvo Unije“ i da tačno utvrdi – „oroči“ datum za ulazak Srbije u njene redove. Dva meseca kasnije, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker saopštio je da će EU otvoriti vrata za prijem Srbije 2025. godine, ako budu ispunjeni svi kriterijumi iz procesa integracija. Tada se u fokusu najintenzivnije našla i priča o promeni formata briselskog dijaloga, a sam Vučić je rekao „da nije isključeno da se dijalog nastavi na predsedničkom nivou“. Istovremeno, postali su sve glasniji predlozi da se i „velike sile“, poput Amerike i Rusije, uključe u proces, ali i u Beogradu i u Briselu zvaničnici su izjavljivali da sve ostaje kao i dosad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari