Predsednik Ugande: Od Tita smo naučili kako da se postavimo u sukobu SSSR i Kine 1Printskrin Pink

Moja delagacija i ja smo veoma srećni što smo ovde po pozivu predsednika Vučića, imali smo veoma korisne razgovore, i Srbija, i Jugoslavija pre nje, nije nešto što je nama nepoznato, pre 50 i 60 godina imali smo odlične odnose sa maršalom Titom, izjavio je Joveri Kaguta Museveni, predsednik Ugande.

Musaveni i Aleksandar Vučić zajedno su se obratili novinarima nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju dve delegacije.

Pratili smo stavove maršala Tita, posebno njegove neutralne stavove u sukobu socijalista Kine i Sovjetskog Saveza, i naše stare mudre vođe, kao što su predsednik Njerere iz Tanzanije, kao i Naser predsednik Egipta, i predsednik Sukarno iz Indonezije, i oni su bili šampioni, oni koji su se najviše zalagali za nezavisnost, izjavio je Museveni.

Pričao sam predsedniku Vučiću kako sam dočekao Edvarda Kardelja, kao studentski lider, dodao je Museveni.

Jugoslovenska preduzeća su izgradila dobru infrasturkturu, posebno Energoprojekat naš konferencijski centar i hotel, i kasnije su to i obnovili, izgradili su i odličan put, između dva mesta, i kupovali smno mnogo toga iz Jugoslavije, uključujući i čamce, i njih još koristimo na jezeru Viktorija, naveo je predsednik Ugande.

Nažalost, zbog unutrašnjih problema, malo smo izgubili vezu, ali ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ovde da obnovimo našu saradnju, poručio je Museveni.

Vučić je izrazio veliku zahvalnost predsedniku Museveniju na poseti.

Bio je u Beogradu pre tačno 36 godina, 1987. i tada ga je primo predsednik predsedništva SFRJ Lazar Mojsov i mi smo ovde izložili fotografije i stenogramske beleške, dodao je Vučić.

On se seća i disidentskog perioda i Milovana Đilasa i njegovog odnosa prema Josipu Brozu, mnogo toga sam naučio o tom vremenu, ali i o tome kako sada Afrika napreduje, istakao je predsednik Srbije.

Afrika je mnogo je veća od Indije površinski i već za 3o i nešto godina preći će 2,5 milijarde i time postaje najveće tržište posle Azije, naveo je Vučić.

Zahvalan sam gostu što podržava integritet Srbije i međunarodno pravo u svim međunarodnim insitucijama, i što mi činimo kada je u pitanju Uganda, i sve afričke zemlje, istakao je.

Pre kraja avgusta naša delegacija sa najmanje dva ministra posetiće Ugandu da bi mogli više da govorimo o saradnji u privrednoj sferi, ali i u svim drugim sferama, posebno odbrane, najavio je Vučić.

Predsednik Ugande: Od Tita smo naučili kako da se postavimo u sukobu SSSR i Kine 2
Printskrin Pink

Uganda danas ima 44 miliona stanovnika, 2050. očekuje se da ima oko 106 miliona, jedna je od najmlađih zemalja u svetu, sa ogromnim potencijalima, ukazao je predsednik Srbije.

Predsednik Museveni vrlo poštuje privatnu svojinu i zna da ne može da bude uspešna ekonomija ako je sve u državnim rukama, dodao je Vučić.

Poziv na kongres nesvrstanih i avio-linija

Dobili smo poziv za veliki kongres nesvrstanih 23. i 24. januara 2024, u Ugandi, u Kampali, za mene je velika čast da prisustvujem tome, predočio je predsednik Srbije.

U narednom periodu ćemo se fokusirati na razvoj linija za Er Srbiju, i Uganda može da nam bude početna tačka za sve dalje destinacije. Želim da mnogo toga zajedno uradimo, i da napravimo saradnju koja će odgovarati i građanima Ugande i građanima Srbije, do kraja sledeće godine da uspostavimo tu direktnu avio liniju, naveo je Vučić i poručio delegaciji iz Ugande „dobrodošli i osećajte se kao kod svoje kuće“.

Prilikom obraćanja dva predsednika nisu bila predviđena novinarska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari