Predstavnica Francuske pri UN: Ton kosovskih i srpskih predstavnika zabrinjavajući 1Print screen/UN

Zamenica francuskog ambasadora pri UN, Natali Brodurst, kazala je danas pred Savetom bezbednosti da je postignut progres u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, čime je Francuska zadovoljna, ali i naglasila da je ton koji se danas čuo od strane ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, kao i Donike Gerval Švarc, ministarke spoljnih poslova Kosova, zabrinjavajući.

Ona je istakla da Srbija i Kosovo treba da implementiraju sve obaveze iz prethodnog sporazuma a da je formiranje Zajednice srpskih opština jedna od krucijalnih stvari.

Natali Brodurst je istakla i da se mora izbeći nova krizu u narednim nedeljama da se ne bi prekinuo pozitivan trend u pregovorima, te pozvala obe strane da se suzdrže od jednostranih mera koje mogu da prodube krizu.

Ona se posebno osvrnula i na nedavno završene izbore na Kosovu rekavši da je Francuska zadovoljna što nije bilo incidenata, ali i da žale zbog malog broja izašlih glasača, kao i toga što određene političke stranke nisu učestvovale.

Natali Brodurst je naglasila i da rezultati ovih izbori ne mogu biti dugotrajno rešenje te da mora biti formirana Zajednica srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari