Sednica SB UN: Kosovska ministarka na srpskom rekla da Dačiću treba suditi za ratne zločine 1Printskrin RTS

Mora da se formira Zajednica srpskih opština inače nikakvih dogovora nema, poručio je na kraju svog govora pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Jedino gde se čuje glasnost njihove tišine jeste pitanje bezbednost srpske zajednice i ispunajvanje obaveza prema srpskoj zajednici, poručio je Dačić, govoreći o insitucijama u Prištini.

Dame i gospodo, ovo je 25. put da pred ovim uvaženim telom govorim koliko je Kosovo i Metohija važno za srpski narod, srpski narod je živeo na tim prostorima i živeće, neće se odreći našeg kulturnog i istorijskog nasleđa, rekao je Dačić.

Čujemo da upotrebljavate kao izraz sui generis, tačno je da je za Srbiju Kosovo sui generis, tu je Srbija nastala, tu se nalazi Pećka patrijaršija iz 13. veka, Gračanica iz 1321, Dečani iz 1335, koji se još od 2006. nalaze na listi baštine Unesko koja su u opasnosti, naveo je srpski ministar.

Dečani su na listi sedam najugroženijih spomenika kultre u Evropi, gađani su granatama, ispisivane su poruke islamske države, poglavaru SPC zabranjen je ulazak i vršenje obreda na Kosovu, i odlazak u Pećku patrijaršiju koja je od 13. veka središte SPC, ukazao je Dačić.

Zabranjen je patrijarhu, ali zato redovno dolaza povratnici iz Islamske države, proprocionalno broju stanovnika, najveći broj islamskih boraca bio je sa Kosovo, i dalje ih se tamo nalazi na ratištu u Siriji oko 96, rekao je srpskih ministar.

Tačno je da je Kosovo sui generis za Srbiju, kao što je Vatikan za katolike, ili Jeruslaim za Jevreje, a Meka za Muslimane, Srbija neće nikad prihvatiti nezavisnost niti glasati da Kosovo postane članica UN, poručio je Dačić.

Ali Srbija želi da doprinese miru, u ovoj fazi dijaloga mi nemamo vremena za gubljenje, mi pod normalizacijom podrazumevamo miran suživot, istakao je, dodajući sa smo danas, nažalost svi svesni posledica podrške jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije, otvorena je Pandorina kutija i došlo je do međunarodnih podela.

Petnaest godina od proglašenja takozvane nezavisnosti želim da vam jasno i precizno kažem pod punom odgovornošću, kao ministar spoljnih poslova da je 28 članica UN povuklo priznanjje Kosova i da od 193 članice, 84 priznaju Kosovo, naveo je Dačić.

Dame i gospodo, ne postoji način da Kosovo postane članica UN jer jednostavno nemate većinu, to možete da pitate i trenutne članice SB, istakao je.

Dužan sam da izrazim zahvalnost članicama UN koje nisu priznale nezavisnost poštujući međunarodno pravo, jer to može da se prelije i na druge regione i prostore u svetu, napomenuo je, dodajući da je Srbija za poštovanje povelje UN kao univerzalnog prinicpa.

Još pre deset godina sam potpisao Briselski sporazum, ovaj sporazum u Briselu i Ohridu nije o priznanju, nego o daljoj normalizaciji odnosa, da li je to malo za predstavnike Prištine, nije na nama da odlučujemo, mi ćemo uložiti maksimum napora da sporazum implementiramo, ali pre svega mora da se formira ZSO inače nikakvih dogovora nema, poručio je Dačić.

Sednica SB UN: Kosovska ministarka na srpskom rekla da Dačiću treba suditi za ratne zločine 2
Printskrin RTS

Donika Gervala Švarc, ministarska spoljnih poslova Kosova, napomenula je da je iako je Dačić govorio na svom maternjem jeziku, ona će ovoga puta govoriti na engleskom, umesto na albanskom, jer joj to predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja to ne dozvoljava, što je on u kasnijem izlaganju porekao.

Navela je da Dačić, (Aleksandar) Vučić, (Aleksandar) Vulin žive u opasnom i patološkom svetu srpske nadmoćnosti, da blokraju evrointegraciju Kosova, i da su ruski proksi na Balkanu koji je doveo privatnu vojnu militarnu grupu Vagner na granice Kosova.

Kosovo je naučilo istorijsku grešku i neće je ponovo ponoviti, neće biti bespomoćna žrtva genocida i razaranja, i predmet genocida od strane Srbije, niti će biti ostavljeno od strane saveznika da bude bespomoćno, navela je Donika Gervala Švarc.

Istakla je da je Kosovo više nego ikad rešeno da se obračuna sa korupcijom i kriminalom, da uvede vladavinu prava, i da na provokacije Beograda reaguje tako što bira evropsku budućnost.

Kosovo je prema svim merilima, najprogresivnija i demokratska država na Balkanu, tvrdi Donika Gervala Švarc, dok se Srbija uopšte ne prepoznaje kao demokratska država.

Napomenula je da je Kosovo država Zapada za razliku od Srbije, a da Srbija Vučića i Dačića to nije, da oni lažu i varaju Zapad, da krše sve što je postignuto u dijalogu o normalizaciji.

Srbija ne želi da se pridruži Evropskoj uniji, niti vrednostima poput vladavine prava i slobode medija. Oni su za Moskvu, poručila je Gervala Švarc i zaključila da Srbija ne želi da nauči na svojim istorijskim greškama.

Vučić je bio Miloševićev ministar popagande, ukazala je ministarka spoljnih poslova Kosova, i naglasila da je on i dalje ministar propagande Srbije koja slavi masovna ubistva.

Dodala je na albanskom i na srpskom da je Ivica Dačić odgovoran za masovna ubistva, silovanja kao oružje rata i masovne zločine i treba da bude doven pred sud za ratne zločine.

On je kao i Vučić odgovoran za masovne zločine, ali ćemo pregovarati sa njim i Vučićem, jer je to poslednji način da se izbegne konflikt, mi koji smo žrtve genocida, mi narod Kosova, poručila je Donika Gervala Švarc.

Ona je dodala da Priština želi da Srbija prestane da bude pretnja svojim susedima.

Savet bezbednosti UN razmatra redovni šestomesečni izveštaj Misije UN Unmik na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari