savet bezbednosti unFoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), na kojoj se razmatra novi, šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), počela je danas u Njujorku.

Na sednici, kojom predsedava ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, i Srbiju i Kosovo predstavljaju ministri spoljnih poslova, Ivica Dačić i Donika Gervala Švarc.

U izveštaju za period od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. godine, Gutereš je pozdravio Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i njegov Implementacioni aneks, o kojima su lideri dve strane nedavno postigli dogovor.

Gutereš je u izveštaju, koji će na sednici predstaviti šefica Unmika Karolin Zijade, ocenio da novi okvir dijaloga ima potencijal da unapredi proces ka postizanju dugoročnih rešenja.

Naveo je da će konstruktivan angažman na sveobuhvatnoj primeni Sporazuma biti neophodan za očuvanje stabilnosti i sprečavanje obnove tenzija i sukoba.

„Strane su se potpuno obavezale da će poštovati sve članove Sporazuma i ispuniti sve obaveze na svrsishodan način i u dobroj veri. Ovo je utoliko važnije jer su dešavanja tokom posmatranog perioda dovela tenzije do nivoa krize, rezultirajući najozbiljnijim nazadovanjem od početka procesa dijaloga 2011. godine“, napisao je Gutereš.

Od usvajanja Rezolucije 1244 SB UN, 10. juna 1999. godine, to telo je do 2018. o Kosovu raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. su bile tri sednice SB UN o Kosovu, a od 2020. po dve sednice godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari