Premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić najavio je da će sa svojim novim koalicionim partnerima u republičkoj vladi dogovoriti i o izmenama lokalnih vlasti, pominjući kao primer Novi Sad u kojem su na vlasti demokrate i socijalisti. „Napravićemo spiskove opština i gradova u kojima bi trebalo da se lokalna vlast formira na istom principu kao u Republici“, rekao je Dačić novinarima u selu Ratari u opštini Smederevska Palanka, u kojoj su vlast formirali opštinski odbori DS i SNS.

Dačić je rekao da izmena vlasti u gradovima i opštinama u Srbiji nije „prevara izborne volje građana“, već da je reč o tome da se vlast „upodobi tamo gde je to moguće“. Prema njegovim rečima, predmet razgovora novih koalicionih partnera u republičkoj vladi biće, između ostalih, izmena vlasti u Novom Sadu i u opštini Smederevska Palanka. Dačić je rekao da je SNS u Smederevskoj Palanci formirala vlast s demokratama jer se, kako je naveo, naljutila na SPS zbog toga što je poštovao prethodne dogovore sa demokratama.

Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov izjavila je da u slučaju promene vlasti u Novom Sadu treba da reaguju policija i tužilaštvo, jer vlast u tom gradu ne može biti promenjena bez korupcije, pretnji, ucena i kupovine odbornika. Ona je za jučerašnji novosadski Dnevnik navela da će LSV, čiji je ona funkcioner, u slučaju promene vlasti u Novom Sadu organizovati proteste i pozvati pravosudne organe da „brane izbornu volju birača“.

Prema njenoj oceni, „neverovatno“ je što je priču o promeni vlasti u Novom Sadu pokrenuo predsednik URS Mlađan Dinkić, čija partija nije prešla izborni cenzus u Novom Sadu, ni na izborima za Skupštinu Vojvodine.

Srpska napredna stranka juče je saopštila da je šokirana pokušajem novosadskog gradonačelnika Igora Pavličića da deli lekcije o tome šta je politički razumno i šta je volja građana. „Celokupna javnost Srbije je upoznata sa korupcionaškim aktivnostima Pavličića i drugih pokrajinskih funkcionera, pa su stoga donekle očekivani njihovi pokušaji da spreče SNS da ih razotkrije, kao što je objašnjiva i njihova grčevita borba za ostanak u udobnoj fotelji na vlasti“, navodi se u saopštenju SNS. U saopštenju se dodaje da „promene kojih se plaše Pavličić i njemu slični političari, a događaju se u Srbiji posle izbora, nisu nikakav pritisak na lokalnu vlast i destabilizovanje prilika u Vojvodini, već jedini način da građani dobiju šansu da bolje žive“.

U Novom Sadu je na vlasti koalicija DS, LSV i SPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari