Premijerka sa zvaničnicom SAD o regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid (Donfried) o bilateralnoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija, saopštio je Brnabićkin kabinet.

Karen Donfrid je rekla da SAD podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dodala da njena zemlja snažno podržava proces evropskih integracija regiona.

Američka visoka zvaničnica čestitala je na dobrim ekonomskim rezultatima Srbije. Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija, navodi se u saopštenju.

Predsednica vlade je rekla da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga i podsetila da Priština još uvek nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina. Dodala je da postoji dobra saradnja i komunikacija sa KFOR-om.

Brnabićeva je rekla da su proces evropskih integracija i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od ključnog značaja za Srbiju i da su mir i stabilnost suštinski važni za budućnost Zapadnog Balkana.

„Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca“, rekla je premijerka i dodala da je vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija.

Karen Donfried se prethodno sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je pre Beograda posetila Prištinu, a sutra boravi u BiH u sklopu posete regionu. Predviđeno je da još poseti Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari