Prerasli pokret i sazreli za stranku: Kragujevčani potpisuju za registraciju Srbije Centar 1Štand SrCa u Ulici Lole Ribara Foto: Z. S. M.

Da iskreno očekuju promene ako Pokret Srbija Centar bude registrovan kao stranka, smatraju Kragujevčani koji potpisuju da SrCe bude registrovan kao stranka. Ova akcija, u kojoj se prikuplja 10.000 potpisa za preregistraciju počela je sinhronizovano 25. marta i održava se danas u Kragujevcu po drugi put.

– Postalo je jasno da je režim SNS-a već ušao u kampanju, i da je očigledno da će uskoro biti nekih izbora, ali i regularno slede lokalni u aprilu sledeće godine, tako da smo odlučili, malo pre, nego što je bilo planirano da se iz pokreta preregistrujemo u stranku, kaže za Danas Bojan Špica, član Glavnog odbora, za sada još Pokreta Srbija centar, kao i njihovog Odbora za kulturu i obrazovanje.

Po njegovim rečima to je lakše, bolje i operativnije iz više tehničkih razloga kao što su finasiranje, organizacija, potencijalne buduće koalicije i liste.

– Bilo bi bolje da u tu kampanju uđemo već kao stranka, tvrdi on.

Špica, sem administrativnog prikupljanja potpisa za registraciju stranke, takođe od ove akcije očekuje i jačanje lokalnog odbora u Kragujevcu. U prilog mu ide i činjenica da je samo tokom prvog potpisivanja u Kragujevcu, prošle subote, 25. marta, Pokret Srbija Centar za samo tri sata ispred svojih prostorija u Ulic Lole Ribara 16 sakupio više od 100 potpisa za registraciju ali i dobio petnaestak novih članova.

– Širimo našu priču i povećavamo vidljivost SrCa i nadam se da ćemo već do Đurđevdana da imamo formiran odbor stranke u Kragujevcu i budemo potpuno spremni da od jeseni kao stranka uđemo u kampanju za sledeće izbore lokalne izbore, ceni, Bojan Špica.

Prerasli pokret i sazreli za stranku: Kragujevčani potpisuju za registraciju Srbije Centar 2
Da sutra izabremo prave ljude na pravim pozicijama – Vladimir Raičević Foto: Z. S. M.

Da je sadašnji Pokret SrCe već prethodnog puta skrenuo pažnju na priupljanje potpisa za registraciju stranke u Kragujevu i „imao dobar odziv”, slaže se i njegov, u politici stariji kolega, Dragutin Radosavljević Guta, takođe član Glavnog odbora Srbije Centar.

– Očekujemo da danas, kao i u za vikend odziv Kragujevčana bude baš zadovoljavajući. Ono što zakon Republike Srbije nalaže, da se za preregistraciju iz pokreta pređe u političku stranku, sudeći po odzivu Kragujevčana mi ćemo to i ostvariti, nedvosmislen je Radosavljević.

I, po njegovom mišljenju to je važno iz više, svih navedenih, razloga, a uloga i značaj SrCa su već „prerasli značaj pokreta”.

– Prvo, zbog ozbiljnosti i „težine” koju u odnosu na pokret ima stranka u političkom životu. Takođe, sa druge strane, nije zanemarljiva ni pozicija koju će sutra stranka Srbija Centar imati u budućoj vlasti imati u Kragujevcu i Srbiji, ceni Radosavljević, sa svojim tridesetpetogodišnjim aktivnim političkim iskustvom.

Zacrtani cilj, za sada, je za Radosavljevića, već ostvaren, a gospodin Ponoš je prepoznat i prisutan u slobodnim medjima i njegovi, kao stavovi predlozi Srbije Centar se jasno „vide” i uvažavaju bilo da je u pitanju spoljna ili unutrašnja politika.

Prerasli pokret i sazreli za stranku: Kragujevčani potpisuju za registraciju Srbije Centar 3
Da se više kod nas ne krade i brutalno „otima” na sve strane – Slaviša Karanović Foto: Z. S. M.

Dok notari pedantno beleže sve upise (nije dozvoljeno da fotografišemo ni njih ni knjigu u koju se Kragujevčani od SrCa upisuju ni iz daljine) danas prvi za registraciju Srbje Centar u političku partiju daje Vladimir Raičević.

Ovaj tridesetosmogodišnji diplomirani ekonomista iz Kragujevca, već je bio član pokreta SrCe.

– Prvo sam se odlučio da pristupim Pokretu jer sam smatrao da postoje stvari u našem gradu, Kragujevcu za koje smatram da moraju da budu promenjene i to na bolje. Da sutra izabremo prave ljude na pravim pozicijama, nepokolebljiv je on dok sa pokretom prerasta koroz sve administrativne začkoljice od lične karte sa čipom ili bez, potpisa, skreniranja dokumenata do finalnog stavljanja potpisa.

Za njim za štand u Lole Ribara odmah stupa Milan Đorđević iz Leskovca, koji studira matematiku u Kragujevcu ali je došao da „svojim potpisom” podrži novu partiju.

– Vreme je da se nešto menja. Ja sam mlađi, ali već iskustva vidim kolikoje kod nas lošasituacija na svim poljima. Na primer, moja majka je čitav život radila u apotekarskoj ustanovi koja je propala. Možda da je postojala bolja i drugačija organizacija, to nije moralo da se dogodi, čak i lično iskren je on.

Dok se razrešavaju tehničko-tehnološke nedoumice tipa „ako nekome ne radi čip” ili „je l može pasoš?” pultu za potpisivanje i pre toga javnim beležnicima pristupa Sandra Mrdalj inženjeraka informatike iz Kragujevca. Ona u Pokretu Srbija Centar ima prijatelje i veruje i ne sumnja u njihov izbor i došla je potpisom da ih podrži prilikom registracije u stranku. Pre toga „nije bila nešto posebno stranački opredeljena”.

– Zdravko Ponoš je po meni jedini čovek koji trenutno na političkoj sceni ima neku novu energiju i može da „napravi” neku stvarnu promenu u našem društvu, jezgrovit je pedesetrogodišnji Goran Dimitriević, pravnik iz Kragujevca.

Svoj potpis za „dođu najbolji ljudi” koji će „obezbediti da na prava mesta budu postavljeni oni koji će obezbediti nezavisno sudstvo i tužilaštvo” na naše oči daje i Slaviša Karanović (71) iz Kragujevca.

– Da se više kod nas ne krade i brutalno „otima” na sve strane. Da se „linearno” ne podižu penzije, pa da onaj koji danas ima 100.000 za 10 godina imaće 300.000 a ovaj jadnik koji sada ima 10.000 imaće 20.000 dinara. Sve je kod nas „na foru” i „vaćarenje” jadnih ljudi. Sve je prevara i pljačka i to svi znaju kod nas, smatra on i ne libi se da podeli te svoje opservacije dok potpisuje za registraciju Srbije Centar, nadajući se da ćemo i mi u Srbiji jednom dočekati nezavisne tužiteljka poput gospođe Laure u Ruminiji. Zato potpisuje.

U redu za potpisivanje je i Mile Stanić, profesor fizike sa 35 godina staža.

– Po meni je svaka novina dobra. Što znači da ako očekujemo nešto novo, dobro i iskrenije sami moramo da podržimo takve promene, kaže on, dodajući da od buduće stranke Srbija Centar baš takve promene i očekuje, pre svega u obrazovanju i spreman je to i da podrži.

Prerasli pokret i sazreli za stranku: Kragujevčani potpisuju za registraciju Srbije Centar 4
Očekujem promene u obrazovanju – Mile Stanić Foto: Z. S. M.

Njegova gospođa, takođe, iskusno ne daje izjave, samo „deponuje” svoj potpis kod notara. Red u Lole Ribara se nastavlja.

Treći i poslednji termin za prikupljanje potpisa za registrovanje nove političke partije Srbja Centar članovi kragujevačkog odbora ovog, još uvek pokreta organizovaće narednog vikenda na štandovima postavljenim kod Pionira i Hotela „Zelengora”.

Više vesti iz ovog grada čiatjte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari