Primopredaja dužnosti delimično pred kamerama 1Foto: FoNet

Novi ministri u Vladi Srbije (Goran Knežević, Ana Brnabić, Branislav Nedimović, Nela Kuburović, Mladen ŠarčevićVladan Vukosavljević) obavili su danas primopredaju dužnosti, a neki od njih to su učinili u prisustvu medija.

 U Vladu bi trebalo da se „usele“ još dva nova ministra bez portfelja Slavica Đukić Dejanović i Milan Krkobabić, dok su „stari“ ministari, nastavili da obavlja svoje dužnosti poput Ivice Dačića koji je zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem bio u poseti Beču.

Mada je bilo najavljeno da će novoimenovana ministarka pravde Nela Kuburović preuzeti dužnost od Nikole Selakovića, u prisustvu novinara, taj događaj je otkazan za sve, sem za agenciju Tanjug. Umesto toga, objavljeno je saopštenje i nekoliko fotografija na sajtu Vlade. Napisano je da je Selaković je svojoj naslednici poželeo sreću u budućem radu. Ovom činu prisustvovali su državni sekretar, direktori uprava i drugi saradnici, navodi se u saopštenju.

Novi ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević poručio je danas da će imperativ u njegovom radu biti kvalitet, a ne “lažni dogovori oko raznih privilegija”, te da “ono što civilizovani svet radi, moraju i đaci u Srbiji”.

Preuzimajući dužnost od svog prethodnika Srđana Verbića u prisustvu novinara, novi ministar je rekao da će u resoru kojim rukovodi biti ostvaren kontinuitet, jer namerava da zadrži deo Verbićevog tima koji je dobro radio. Šarčević je dodao da bi lično voleo da nastavi saradnju sa Verbićem, ali bivši ministar nije želeo da odgovori na novinarsko pitanje gde će ubuduće raditi, sem što je naveo da će ostati u resoru prosvete i nauke.

Šarčević je pohvalio rad dosadašnjeg kabineta Ministarstva prosvete, napominjući da preuzima mnogo uređeniji sistem nego što je Verbić zatekao. Naveo je i da se njegovo viđenje obrazovanja i nauke poklapa sa onim što piše u strategiji i akcionim planovima, ali da su ključni alati kojima će se to realizovati i da je potrebno da “hrabrije donesemo neke odluke”.

– Divim se hrabrosti ministra da se bavi ovako velikim, zahtevnim i teškim resorom. Mislim da je premijer ponovo napravio dobar izbor ministra prosvete. Vrlo sam zadovoljan stavovima i iskazanim namerama novog ministra. Primopredaja će potrajati toliko dugo dok ne uđemo u svaki detalj onoga što smo radili, jer je već u avgustu neophodno da se donesu neke značajne odluke tako da vremena za gubljenje nema – rekao je Verbić i ponudio pomoć novom ministru, pre svega, jer Srbiji predstoji otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU o obrazovanju i nauci.

Na pitanje novinara da li će premijeru Vučiću reći da udžbenici ne koštaju 8.000 dinara već duplo više, Šarčević je odgovorio da nema problem da kaže sve što treba.

– Ja sam ministru vojnom već rekao da sam bio diverzant ronilac, a on samo običan izviđač, tako da ne može da izbacuje Sportsku gimnaziju dok ne nađemo bolje rešenje. Naravno da ću svakom reći šta treba i da ništa neću da krijem, nisam prihvatio da izigravam ministra zato što mi fali slava već sa idejom da nešto promenimo u obrazovanju – kazao je Šarčević.

Upitan da li će starim studentima biti produžen rok za diplomiranje, ministar je odgovorio da je bio uspešan student i da jako ceni dobre đake, te da se iz toga može izvući poruka.
Da je novi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović preuzeo je dužnost od prethodnice Snežane Bošković Bogosavljević putem saopštenja. Prethodno, Nedimović za TV Pink ajavio da će pregovarati sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se obezbedila veća sredstva za poljoprivrednike. Naveo je i da će biti subvencionisana obnova objekata za stoku, izgradnja skladišta, zaštita i navodnjavanje poljoprivrednih proizvoda, da bi se povećala proizvodnja i izvoz.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari